16 Април 2024 г. Вторник

Бат Сали: Преди избори сме братя роми, след това – мръсни мангали

2014-05-11 19:23:01

90% от ромите вече знаят как да попълнят бюлетината за изборите за Европейски парламент, похвали се  пред bTV депутатът от ДПС Александър Методиев, инициатор на т. нар. ромско обединение, започнало от конгрес в четиризвезден хотел в Боровец преди месец. Той посочи, че по неофициални данни циганският етнос в България е около 800 000 души. „Целта ни е да обединим възможно по-голям % от етноса, защото той е манипулиран предизборно от всички партии – преди избори сме братя роми, а след това – мръсни мангали”, обясни ромският лидер.

"На Ахмед Доган (почетния лидер на ДПС - бел.ред.) обещах да работя честно и да допринеса за развитието на ДПС относно приоритетите, начертани от ръководството. Никой не може да обещае брой гласове, нашите хора имат глави на раменете си”, изтъкна още депутатът и прогнозира, че партията ще спечели три или четири мандата за Европарламента.

"ДПС е единствената партия, която е най-близка до циганския етнос – дава възможност на всеки да развива своите идеи. Ето, както на мен ми помогна за идеята за ромско обединение”, похвали Методиев себе си и партията си. Той уточни, че учредителната конференция на ромското обединение, която била насрочена за 12 май, била отложена за след изборите на 25 май, за да се разсеят съмненията за предизборна мобилизация на ромската общност.

"ДПС 20 и няколко години помага на този етнос”, подчерта Методиев, в чиято политическа биография фигурира дългогодишно членство в ромската партия „Евророма”, с чийто лидер Цветелин Кънчев влязоха в задочен медиен конфликт.

"Евророма не е дала, и себе си обвинявам, че лъжехме нашите хора със задачи, които в бъдеще щяхме да изпълним. Бяхме обещали на учениците – ранички и безплатни учебни помагала и храни, до осми клас сигурно ги чакат”, призна депутатът от ДПС, но не обясни какво са давали ромите в замяна на обещанията. „И до днес „Евророма е коалиционен партньор на БСП – за тях трябваше да се гласува”, допълни само той.
„Нашите хора са доста лъгани в продължение на десетилетия от всички партии”, призна ромският лидер.

„Евророма” е партия за собствени цели. На лидера вероятно се е плащало, плаща се и ще продължава да се плаща. Аз моята баница си я меся сам и сам си я хапвам, не искам парче от ничия баница”, коментира още Методиев.

В продължение на задочния спор с Цветелин Кънчев за гордостта и срама от произхода, Методиев извади своето удостоверение за раждане и посочи рожденото си има „Сали Юсеинов Мехмедов”. „Това е рожденото ми име, което са ми дали моите родители”, изтъкна той с нескрита радост и обясни, че именно оттам идва прозвището, с което е известен – Бат’ Сали. В началото на парламентарната си кариера обаче Бат’ Сали заплаши със съд всеки, който го нарича така. „Аз съм циганин и се гордея с произхода си”, заяви депутатът от ДПС и отново обвини Цветелин Кънчев, че е българин, а се представя за циганин.

„В това обединение ще има политическа дисциплина, няма да се поставят условия”Аз нямам власт, власт има всевишния.”

Без да влиза в подробности, Александър Методиев изрази мнение, че кабинетът „Орешарски” се нуждае от ремонт, но посочи, че евентуалната смяна на министри ще бъде решена от ръководствата на управляващите партии.

„Кинжалът е тежък, с това забиване на кинжала, с организацията, която създаваме, ще приключим с манипулацията на ромите”, увери накрая Методиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати