24 Април 2024 г. Сряда

Донецк и Луганск провеждат референдум при над 70 % изборна активност

2014-05-11 15:35:29

Референдумът в Луганск е успешен и избирателната активност е висока, въпреки съпротивата на Киев, отчитат от Централната избирателна комисия, цитирани от РИА Новости. В някои райони на областта избирателната активност приближава 70 %.

Гласуването на референдума за статута на Донецка и Луганска област в Източна Украйна започна в 8.00 часа местно време.Бронирана техника на Украинската национална гвардия се е придвижила от Харков в Луганска област, съобщи Лилия Горбунова, член на Централната избирателна комисия, цитирана от РИА Новости. 45 машини са преместени от Харков в Луганск, каза Горбунова. По думите й техниката се намира в северните райони на Луганск.

Избирателите в Луганск активно отиват до урните за гласуване, като някои са били пред избирателните секции преди да бъдат отворени. Всички секции са отворени на време. 
В някои райони за сигурността следи въоръжена милиция. Като цяло ситуацията е спокойна, по улиците има много хора.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа, единствено в градовете Алчевск и Попасна изборният ден ще продължи до 23.00 часа, като се има предвид работното време на местните жители.

 

Към 9.00 часа избирателната активност на референдума за статута на Луганск е била 22 %, съобщи за РИА Новости представителят на опълченците Василий Никитин. Той отбеляза, че гласуването е активно.

Никитин сигнализира и за саботиране на изборите в някои райони. По думите му ръководствата на някои училища, в които са разположени избирателни секции, не са позволили ги отворят, за да започне гласуването.

Провокатори са се опитали да отнемат бюлетини в избирателна секция в Луганск, каза още Никитин. По думите му опитът за провокация е станал в секцията в Луганския национален педагогически университет. Опитът за провокация е предотвратен и случаят се разследва.

Председателят на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин съобщи сутринта, че към момента всичко е по план и не са постъпили сигнали за нарушения. Взето е решение секциите да се отворят в 8.00 часа местно време и да се закрият в 22.00 часа. Изключение прави Славянск, където от съображения за сигурност комисиите ще работят до 18.00 часа.

В Донбас гражданите трябва да отговорят на въпроса „Подкрепят ли акта за провъзгласяване на независимост на Донецка народна република".

В Луганска област въпросът също е за създаване на независима република.

Същевременно преди началото на изборния ден в покрайнините на град Славянск в Донецка област се чуваше стрелба, съпроводена с взривяване на артилерийски боеприпаси. Сражението се водеше в района на завод Комбикормов, който е под контрола на привържениците на федерализацията. При престрелката е ранен един военен.

Снощи в покрайнините на града също е имало въоръжени сблъсъци. Съобщава се за артилерийска стрелба в близост до село Андреевка.

Терористи са нахлули през нощта в телевизионна кула в Славянск, съобщава УНИАН, цитирайки журналиста Дмитрий Гнап.

Кореспондентът на РИА Новости предава, че въпреки стрелбата избирателните секции в Славянск са отворени на време. В града има общо около 60 избирателни секции. Заради напрегната ситуация в града се е наложило няколко секции да бъдат обединени. Избирателите проявяват силна активност и някои са дошли да гласуват преди отварянето на избирателните секции.

Избирателната активност в Донецк превишава 30 %, обяви председателят на Председателят на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин. Данните са към 11.20 часа местно време.

Мъж е открил стрелба в избирателна секция в Пролетарски район на Донецка област, съобщи на пресконференция Роман Лягин, цитиран от РИА Новости. По думите на Лягин мъжът произвел няколко изстрела в тавана, след което бил неутрализиран. Той добави, че към момента няма данни за сериозни провокации. Регистриран и е случай, при който мъж в нетрезво състояние се опитал да наруши спокойствието.

Припомняме, украинските власти задържаха в Славянск над 100 000 невалидни бюлетини за днешния референдум за статута на Донецк. На тях е бил отбелязан отговор „ДА" - т.е. за независимост.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обявихаче планираният за неделя от проруските бунтовници референдум в двата размирни региона на Източна Украйна е нелегитимен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати