29 Март 2024 г. Петък

Живот без Visa и MasterCard

2014-05-09 11:08:32

Кремъл започва тихо да предприема ответни мерки срещу американските компании в резултат на политиките на администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Сред първите "жертви" са лидерите на пазара на безналични форми за разплащане за стоки и услуги – Visa и MasterCard, пише в своя разработка анализаторът в руския портал "Росбалт" Владислав Кузмичев.

Една от големите новини от последните дни е подписаният от президента Владимир Путин Закон за създаването на руска национална платежна система. Актът предоставя две много съществени нововъведения. Първо, операторите на платежни системи няма да бъдат допускани едностранно да се отказват от услугите, необходими за изпълнението на преводи. Второ, от 1 юли 2014 г., чуждестранните платежни системи ще бъдат задължени да плащат тримесечни вноски в размер на една четвърт от средния дневен оборот в специална сметка в Централната банка на Русия.

Законът за създаване на национална платежна система с участието на Руската централна банка бе приет в края на април. В рамките на тази система ще се осъществяват парични преводи с използване на платежни карти или други платежни средства, предоставяни на клиентите на участниците в националната платежна система. Официален знак за обслужване на националната платежна система ще стане графичното обозначение на рублата.

Документът бе одобрен в отговор на решението на Visa и MasterCard да прекратят сътрудничеството си с банките, които бяха подложени на американските санкции. И двете компании престанаха да предоставят услуги за платежните операции за клиентите на банките "Россия", Собинбанка и СМП Банка.

"Някои разпоредби на закона са безпрецедентни и ще имат много сериозно влияние върху руския пазар на плащанията", предупредиха представители на Visa. "Ние продължаваме да проучваме всички части на новия закон и сме уверени, че някои от неговите разпоредби не само ще създадат сериозни трудности за нашата работа в Русия, но също така ще навредят и на руския пазар на електронни плащания в дългосрочен план", коментираха от своя страна от MasterCard.

Въпреки регулаторните проблеми Visa показа известно желание да си сътрудничи с руското правителство в намирането на начин за излизане от ситуацията. Същевременно обаче и двете американски компании дадоха и да се разбере, че по всяко време може окончателно да напуснат руския пазар.

С оглед на затруднената ситуация много от руснаците имат опасения, че техните сметки могат да бъдат "заключени" по препоръка на Вашингтон. Това провокира широк кръг от експерти да коментират публично въпроса как населението може да се застрахова срещу неприятни финансови изненади.

Представители на една от засегнатите банки не препоръчват при посещения в чужбина да се разчита единствено на пари в брой. По думите им в краен случай удачен вариант биха били услугите на компании за платежни преводи, като например Western Union.

"В много хотели, магазини и ресторанти може да се плаща с чекове. Ако продажната цена е по-ниска от номиналната стойност на чека, останалата част от сумата може да се получи в брой", посочи експертът от базираната във Великобритания Alpari Group Анна Кокорева.

По думите ѝ удачна алтернатива на Visa и MasterCard може да бъде китайската UnionPay, която обслужва 114 страни. "Ако обичате да пътувате до Азия, или пък вашите бизнес интереси са свързани с редица страни в региона, в това число Хонконг, Китай, Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, UnionPay е точно за вас", отбеляза експертът.

"Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи – не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина", заяви анализаторът в инвестиционната банка "Откритие" Владимир Тихонов.

"Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и MasterCard", казва още Тихонов. "Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добави експертът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати