Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 1
Начало arrow Свят arrow Живот без Visa и MasterCard

Живот без Visa и MasterCard

  Print E-mail
2014-05-09 11:08:32
източник: dnes.bg

Кремъл започва тихо да предприема ответни мерки срещу американските компании в резултат на политиките на администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Сред първите "жертви" са лидерите на пазара на безналични форми за разплащане за стоки и услуги – Visa и MasterCard, пише в своя разработка анализаторът в руския портал "Росбалт" Владислав Кузмичев.

Една от големите новини от последните дни е подписаният от президента Владимир Путин Закон за създаването на руска национална платежна система. Актът предоставя две много съществени нововъведения. Първо, операторите на платежни системи няма да бъдат допускани едностранно да се отказват от услугите, необходими за изпълнението на преводи. Второ, от 1 юли 2014 г., чуждестранните платежни системи ще бъдат задължени да плащат тримесечни вноски в размер на една четвърт от средния дневен оборот в специална сметка в Централната банка на Русия.

Законът за създаване на национална платежна система с участието на Руската централна банка бе приет в края на април. В рамките на тази система ще се осъществяват парични преводи с използване на платежни карти или други платежни средства, предоставяни на клиентите на участниците в националната платежна система. Официален знак за обслужване на националната платежна система ще стане графичното обозначение на рублата.

Документът бе одобрен в отговор на решението на Visa и MasterCard да прекратят сътрудничеството си с банките, които бяха подложени на американските санкции. И двете компании престанаха да предоставят услуги за платежните операции за клиентите на банките "Россия", Собинбанка и СМП Банка.

"Някои разпоредби на закона са безпрецедентни и ще имат много сериозно влияние върху руския пазар на плащанията", предупредиха представители на Visa. "Ние продължаваме да проучваме всички части на новия закон и сме уверени, че някои от неговите разпоредби не само ще създадат сериозни трудности за нашата работа в Русия, но също така ще навредят и на руския пазар на електронни плащания в дългосрочен план", коментираха от своя страна от MasterCard.

Въпреки регулаторните проблеми Visa показа известно желание да си сътрудничи с руското правителство в намирането на начин за излизане от ситуацията. Същевременно обаче и двете американски компании дадоха и да се разбере, че по всяко време може окончателно да напуснат руския пазар.

С оглед на затруднената ситуация много от руснаците имат опасения, че техните сметки могат да бъдат "заключени" по препоръка на Вашингтон. Това провокира широк кръг от експерти да коментират публично въпроса как населението може да се застрахова срещу неприятни финансови изненади.

Представители на една от засегнатите банки не препоръчват при посещения в чужбина да се разчита единствено на пари в брой. По думите им в краен случай удачен вариант биха били услугите на компании за платежни преводи, като например Western Union.

"В много хотели, магазини и ресторанти може да се плаща с чекове. Ако продажната цена е по-ниска от номиналната стойност на чека, останалата част от сумата може да се получи в брой", посочи експертът от базираната във Великобритания Alpari Group Анна Кокорева.

По думите ѝ удачна алтернатива на Visa и MasterCard може да бъде китайската UnionPay, която обслужва 114 страни. "Ако обичате да пътувате до Азия, или пък вашите бизнес интереси са свързани с редица страни в региона, в това число Хонконг, Китай, Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, UnionPay е точно за вас", отбеляза експертът.

"Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи – не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина", заяви анализаторът в инвестиционната банка "Откритие" Владимир Тихонов.

"Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и MasterCard", казва още Тихонов. "Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добави експертът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?