26 Април 2024 г. Петък

ОССЕ няма изискване да се спрат акциите срещу сепаратистите

2014-05-09 08:36:13

Украинското министерство на външните работи заяви, че проекта за "пътна карта", представен в Киев вчера от международните медиатори за уреждане на кризата с Русия има "известни допирни точки" със собствените й предложения, предаде Ройтерс.

Директорът на департамента за информация в министерството Евген Перебийнис заяви вчера в интервю за телевизия "Пети канал", цитирано от агенция "Интерфакс-Украина", че няма изискване украинските сили да спрат антитерористичните операции, както ги нарече той, срещу проруски екстремисти в източната част на страната.

Проектът за пътна карта, изготвена от швейцарското председателство на от ОССЕ (Организацията за сигурност и сътурдничество в Европа), видян от Ройтерс, гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност "по пропорционален начин", за да предотврати насилие. В текста се казва, че и двете страни трябва да се въздържат "от насилие, сплашване или провокационни действия".

"Това, което получихме от швейцарското председателство, има допирни точки с нашите предложения, които ние представихме", каза Перебийнис, цитиран от Ройтерс.

И. д. президентът и премиерът на Украйна вчера предложиха създаването на "кръгла маса" за уреждане на конфликта в страната, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони, и покани международни медиатори да помогнат. Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление освен това потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръцене са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна.

Декларацията, публикувана на президентския сайт на пръв поглед не съдържа нищо радикално ново, но отразява съществени елементи от проекта за "пътна карта", отбелязва Ройтерс.

"Днес обявяваме инициатива за създаване на общоукраински кръгли маси на националното единство. Готови сме да разговаряме с всички онези, които имат легитимни политически цели и са готови да ги преследват със законни средства, с онези, които нямат кръв по ръцете си. За да улесним възможно най-ефективното реализиране на този процес, смятаме за необходимо да черпим от опита да ОССЕ", гласи текстът от две страници, цитиран от Ройтерс.

Планът, обсъждан завчера в Москва и представен вчера в Киев, заявява, че всички актове на насилие трябва да бъдат съответно разследвани и преследвани и че ОССЕ ще подкпрепи подобни мерки с гореща линия и експертен екип, които може да се задействат най-късно до 15 май. Амнистия ще бъде дадена на протестиращите и на онези, които са напуснали сградите и други обществени места и са предали оръжията си с изключение на онези, които бъдат намерени за виновни в тежки престъпления. Изброяват се различни мерки, с които организацията може да помогне, включително посредничество, разоръжаване и стартиране на широк национаен диалог.

Нощта в Източна Украйна отново беше неспокойна. Около 40 въоръжени мъже от украинската страна на границата атакуваха и се опитаха да завземат пункт на границата с Русия , но бяха отблъснати от украинските сили, съобщи източник от граничната служба в Киев, цитиран от Ройтерс.

Нападателите пристигнали на граничния пункт Изварино, в Източната област Луганск, с два микробуса, сякаш се готвят да преминат от Украйна в Русия. Те скочили от автомобилите, обкръжили пункта и насочили автомати към граничарите с искане да предадат оръжието си. Граничарите отказали и открили огън. Нападателите отвърнали със запалителни бомби, след което избягали.

Активисти на самообявилата се Донецка народна република превзеха днес сградата на телевизия "Донбас" в Донецк, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от пресцентъра на отцепниците.

Също днес неизвестни лица завзеха зданието на градския съвет в Авдеевка, Донецка област, съобщи информационният портал "Новости Донбаса". Засега нападателите не са поставили искания. Няма данни за пострадали.

източник:  

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати