27 Април 2024 г. Събота

Само четири партии са сигурни финалисти на евровота; Кирил Добрев: Няма да се извиня за думите си; Цените на енергията няма да падат, поне не преди 2035 г

2014-05-09 08:32:20

Управленската програма на кабинета трябва да се актуализира след изборите, обявява лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю за "24 часа" на първа страница. Това ще се случи, ако вотът на 25 май е положителен за партиите зад кабинета, в което съм дълбоко убеден, обяснява той. Тогава правителството трябва да мине от страната на оцеляването към стратегия на ефективното управление.

Премиерът Орешарски има пълното ни доверие, включително за това с какъв екип ще работи, заявява още Местан.

"Само четири партии са сигурни финалисти на евровота", категоричен е социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. В отговор на въпрос за "Монитор"Това, което наблюдаваме към момента, е относителен паритет между водещите основни политически партии с лека доминация на БСП. Но до изборите има още достатъчно време. Има и активни събития в Украйна, в Русия, така че те също ще дадат своето отражение върху изборите. Освен БСП и ГЕРБ в Европарламента ще влязат, разбира се, ДПС и "България без цензура". Това са четирите партии, които могат да разчитат на евродепутати.

На границата са "Националният фронт за спасение на България", Реформаторският блок и другите партии. Така че вижда се, че АБВ на Първанов е нанесло своя удар върху БСП и те взимат основно гласове от бивши избиратели на БСП. Именно поради тази причина разликата между БСП и ГЕРБ е толкова."

В новия европарламент ще има много мощно присъствие на крайната националистическа десница, за сметка най-вече на социалистите. Тази прогноза дава в интервю за "Стандарт" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

В интервю за "24 часа"Няма да се извиня за думите си. Бях афектиран наистина, но причината за това бе опитът на ГЕРБ да бойкотира приемането на този важен закон. Не могат 50 хил. човека да бъдат заложници на 10 чантаджии, които искат на всяка цена да запазят ръководните си позиции в МВР. Ако някой трябва да се извинява, това е бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ликвидира системата.

Промените ни се подкрепят много силно от синдикатите и засягат всеки един от 50-те хил. служители на МВР. Защото, на първо място, режем чантаджиите и стимулираме униформените служители. Второ, увеличаваме основното възнаграждение и заплащането на извънредния труд. Трето, гарантираме кариерно развитие на служителите."

Бунтовете в бежанските лагери са организирани от Българския хелзинкски комитет /БХК/, заявява в интервю за "Труд" о.р. полк. Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците. Шефът на агенцията не приема оповестения преди дни доклад на "Хюман райтс уоч", според който бежанците са били бити и унижавани от българските власти.

"Аз нямам представа кои хора са били анкетирани. Репликите, които си разменихме с шефа на БХК бяха на основата, че ние имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н. Като се обърнах към тях да ги попитам защо го правят, те ми отговориха, че аз трябва най-добре да зная, че бежанците лъжат", заявява председателят на държавната агенция.

 

Финансовите отчети на държавните предприятия за първата четвърт на 2014 г. вече са публикувани - с някои смущаващи изключения. От данните става ясно, че в държавната енергетика текат процеси на задлъжняване, а под шапката на Българския енергиен холдинг се прехвърлят колосални суми в опит да бъдат спасявани дъщерни дружества в окаяно състояние, пише под глава "Сега". Тревожен факт е, че се крият данните за НЕК - до момента липсва не само отчетът за първото тримесечие на тази година, но и този за 2013 г.

Това само подсилва съмненията, че компанията е в технически фалит - както твърдят депутати от ГЕРБ. Според 
бившия министър Делян Добрев налице е опит да се прикрият колосалните задължения на компанията, които отивали към 4 млрд. лева.

"Цените на енергията няма да падат, поне не преди 2035 г.", прогнозира в интервю на вътрешна страница за "Сага" генералният секретар на Eurelectric Ханс тен Берге. "Единственият начин да се спести от разходи за енергия е да се използват по-малки обеми, тоест да се пести от употребата й. Тук говорим за енергийна ефективност - да се намалят разходите за осветление, за отопление на сградите. Така може да се постигнат по-ниски разходи.

Задача на правителството е да въведе норми и правила, с които да провежда по-добра политика по енергийна ефективност", съветва Берге. По думите му не е възможно либерализирането на сектора да доведе до по-високи цени на енергията, както се боят много хора в България. "Истинският въпрос е как да се постигне балансът между реалните разходи в системата и приходите, които се реализират, така че да се получи добър климат за инвестиции. След като си отговорим на този въпрос, трябва да помислим за това дали да се осъществява либерализацията или не", казва още Берге.

Анкетна комисия в парламента начело с депутатката от "Атака" Магдалена Ташева ще разследва връзките на президента Росен Плевнелиев с ЕРП-та, реши Народното събрание, отразява на първа страница "Дума". Комисията ще работи три месеца, а държавният глава ще бъде поканен да осведоми депутатите за своя неофициална визита във Виена, станала обект на множество публикации у нас.

Темата за бързите кредити е основна в интервюто на "Телеграф". Тихомир Тошев, финансов консултант, разкрива 
профилът на хората с проблемни кредити: Това са хора, които решават - доста погрешно - че ще могат да излязат от временната си неплатежоспособност да погасяват даден банков заем, като теглят бързи кредити.

Някои клиенти стигат дотам, че са теглили по 10 бързи кредита и попадат в спирала, от която е много трудно да се измъкнат. Това е изключително грешно, не може плащането на един или два банкови кредита да се решава с вземането на нови заеми, при това по-скъпи от първоначалните."

"Сателитни градове на столицата искат достъп до метрото", е водещото заглавие за "Монитор". Радомир и 11 общини около София са се обединили в регионално сдружение "Общини център". По думите на кмета на Радомир Пламен Алексиев транспортните схеми на сателитните около София общини не са допуснати до центъра на столицата.

10 процента спад на руски туристи за лятото, отчита "Труд". С толкова са по-малко предварителните резервации за летните почивки у нас от руския пазар. Причината за това е кризата между Москва и Киев, категоричен е Галин Георгиев, управител на фирма, оперираща с руски туристи.

Междувременно темата на "Стандарт"

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати