29 Март 2024 г. Петък

Русия отговаря със "стоп списък" на санкциите на САЩ и Канада

2014-05-08 23:03:01

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че президентските избори в Украйна са безмислени, ако няма диалог. Снимка: Ройтерс

 

Русия няма да остави без отговор санкциите, наложени от САЩ и Канада на руски официални лица и компании, заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

 

"Санкциите съвсем не са наш метод, но неприятелските действия ни принуждават да дадем отпор", каза той. По думите му имената на новите лица в руския "стоп списък" няма да се обявяват публично, а въпросните лица ще узнаят това, когато кандидатстват за руска входна виза.

 
Лукашевич припомни, че след налагането на американските санкции през 2012 г. заради гибелта на адвоката Сергей Магнитски Русия е отговорила симетрично с "черен списък" на американци, отговорни за изтезанията в Гуантанамо и за измъчване на осиновени руски сирачета. По думите му през март т.г. Москва е реагирала адекватно на персоналните санкции на Вашингтон и Отава срещу руски чиновници и депутати заради подкрепата им за референдума в Крим.

Междувременно руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че самолетът, с който е летял за Кишинев, не е бил пуснат в украинското въздушно пространство, в резултат на което той е бил принуден да лети през България и Румъния, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на съобщение в Туитър, разпространено от самия Рогозин.

"Оказва се, ще трябва да летим до Кишинев 4,5 часа. През България и Румъния. Украйна не ни пуска през своето пространство", е написал вицепремиерът. "Добре, че Украйна не е Русия, щеше да се наложи да летим, заобикаляйки, около 20 часа", е добавил той.

 

От Министерството на външните работи на Украйна обаче опроверга информацията, че самолетът на Димитрий Рогозин не е бил пропуснат през въздушно пространство на страната.

„Информацията не отговаря на истината”, съобщи заместник-директорът на департамента за информационна политика на Министерството на външните работи на Украйна Василий Зварич.

Според него украинската страна не е получавала искане от руска страна за достъп на самолета до украинското въздушно пространство. Освен това международният правилник за авиационни полети не предвижда екипажът да информира авиационните власти кой се намира на борда на самолета, съответно украинската страна не е знаела имената на пътниците.

Произвеждането на президентски избори в Украйна на 25 май ще е безмислено, ако правителството не прекрати военната операция срещу сепаратистите в източната част на страната и не започне национален диалог за конституционна реформа, заяви по-рано днес руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с френския си колега Лоран Фабиюс.

В разговора Лавров е призовал "Киев незабавно да спре да използва въоръжени сили срещу собствения си народ и възможно най-бързо да осъществи широк общонационален диалог върху справедлива конституционна реформа, отчитаща интересите на всички политически сили и региони", посочи руското външно министерство. "В противен случай планираните за 25 май президентски избори в Украйна ще се окажат безсмислени", казал Лавров.

Руският първи дипломат заявил пред френския си колега също, че насилието, взело над 40 жертви в украинския град Одеса миналата седмица, трябва внимателно да се разследва, допълва ведомството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати