20 Април 2024 г. Събота

Нюланд: Русия се готви да анексира Източна Украйна

2014-05-07 09:17:22

САЩ няма да признаят резултатите от „референдума" за статута на Донецка област, насрочен за 11 май, предаде Би Би Си.

Припомняме, в областта  беше провъзгласена „Донецка народна република".

„Категорично отхвърляме тези незаконни действия  целящи по-нататъшно разделяне на Украйна. Това противоречи на украинското законодателство." - заяви представителката на Държавния департамент Джен Псаки.

Москва планира да анексира Източна Украйна, прилагайки същите методи, както в Крим, заяви във Вашингтон представителката на американския държавен департамент Виктория Нюланд пред сенатската комисия по външна политика. .

„Събитията в Славянск и Одеса се разгръщат по първо се организират протести в градовете, които преди 2 месеца изглеждаха   спокойни. После се сплашва местното население и за две седмици се организира фалшив референдум, като насрочения за 11 май в т нар. Донецка и  Луганска народна република." - коментира Нюланд.

Ръководството на самопровъзгласилата се република в Донецк обяви, че на референдума ще бъде поставен въпросът за отделяне на областта от Украйна.

Украинските власти също не признават референдума и предлагат в деня на предсрочните президентски избори на 25 май да се проведе национално допитване за това дали да има  федерализация на страната.
Вчера обаче Върховнта Рада не успя да събере достатъчно гласове и предложението на премиера Яценюк за референдум не бе прието.

Съгласно украинското законодателство, решения за  промени на границите на страната могат да се вземат само на национален референдум.

Вчера действащият председател на ОССЕ - швейцарският президент и министър на външните работи на Дидие Буркхалтер предложи „пътна карта" за периода до изборите в Украйна, които са насрочени за 25 май.

Предложението предвижда постигане на съгласие по ключови въпроси, което би позволило да се стабилизира ситуацията и да се създадат условия за нормалното провеждане на изборите.

Пътната карта е предложена от Буркхалтер на вчерашното заседание на министрите на външните работи от Съвета на Европа.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати