26 Април 2024 г. Петък

Мисия Уембли

2010-09-03 13:35:07

"Всичко по-малко от три точки срещу 43-тите в ранглистата България, които са само две места под Шотландия и две над Буркина Фасо, ще бъде неприемливо".

Тази задача, поставена от таблоида “Сън”, обобщава настроението, с което британската преса очаква квалификационния мач за Евро 2012 срещу нашия национален отбор тази вечер.

"Българите, а сега и без Димитър Бербатов, не успяха да се класират за пет от последните шест големи първенства", продължава окуражаващо „Сън“ и отбелязва класата на Стилян Петров и Мартин Петров, както и играещите за други европейски първенства Илиян Мицански (Кайзерслаутерн), Димитър Рангелов (Борусия Дортмунд) и Валери Божинов (Парма).

Типично в стила на английските медии, винаги жадни за спекулации, мачът е голяма тема, но съвсем не основна.

Доста по-скандално звучи току-що публикуваната биография на Тони Блеър, където бившият премиер се обяснява за политиката си и особено за войната в Ирак. Спортният свят пък е погълнат от историята, която лъсна след важен крикет мач, когато се оказа, че трима големи крикет играчи от Пакистан са участвали в измама със залози за мача. Последваха разследване, наказание, съд, сензация.

Преди срещата с българите "Дейли Мейл" припомни на читателите си, че България всъщност няма спечелен мач срещу отбора на Англия. Оказва се, че двубоите между двата тима са приключили с четири равни резултата и четири загуби на лъвовете.

"Дейли Мейл“ връща лентата и назад към 70-те – ноември 1979, когато 83 000 зрители за мача Англия–"">Иначе английската преса не звучи много уплашена от предстоящия мач и сякаш не очаква големи изненади в голове. Още повече увереност носи отсъствието на Димитър Бербатов, чийто отказ да играе за българския национален отбор е добре дошъл за Капело и сие. Последните успешни мачове на Берба с Манчестер Юнайтед прибавиха много респект към неговата игра и възможности на терена в Премиершип.

В интервю за "Гардиън" друг българин, играещ във Висшата лига – Мартин Петров, остава оптимист за мача довечера.

"В добра форма и увереност, Петров определено заплашва да бъде труден съперник за десния бек на Англия Глен Джонсън“, коментира изданието и цитира Петров, който смята, че трудностите, през които преминава отборът на Капело, могат да се окажат в полза на българите.

"Много ни е трудно, защото той е топнападателят на отбора. Когато напускаше, ми звънна по телефона, за да ми каже за решението си, аз обаче не попитах за причините, защото за мен те са много лични, а аз не съм част от неговото семейство. Всеки иска да го види обратно в отбора, но не смятам, че това може да стане", заключва пред „Гардиън“ Мартин Петров.

След провала на световното в Южна Африка, когато Англия се спъна и отпадна от Германия още на осминафиналите, сега отборът на Фабио Капело започва нова кампания за Евро 2012.

Амбициите за обнадеждаващо завръщане са огромни, тъй като и играчи, и фенове са уморени от безславното представяне на отбора на международно ниво.

В същото време медиите в Англия отброяват последните минути на Капело начело на отбора в случай, че си тръгне с по-малко от победа от Уембли тази вечер.

И в цялата тази схема е замесен българският отбор, с по-скромни амбиции може би, но с много ясната визия за разклатеното здраве на английския футболен дух и несигурна атмосфера след потискащата кампания в Южна Африка.

Защо поне пък не опитаме да се възползваме, така както англичаните изглеждат по-съсредоточени за мача с Швейцария на 7 септември. Отбор, който те смятат за по-сериозна заплаха, като единствения, който победи световния шампион Испания в Южна Африка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати