Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow България arrow Северна Гърция и Йонийските острови - BG територия за 6 дни

Северна Гърция и Йонийските острови - BG територия за 6 дни

  Print E-mail
2014-05-07 09:03:14
източник: dnes.bg

Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции. Проверка на "24 часа" показа, че цяла Северна Гърция и Йонийските острови са били българска територия за 6 дни. Съседите успяват да привлекат нашенци с атрактивни пакети, добро обслужване и вкусна и качествена храна.

Навсякъде в ресторантите менютата вече са на български, а келнерите се опитват да обслужват на нашия език. На фериботите моряците дават команди на български и така улесняват шофьорите ни при паркирането. Родни трикольори се веят пред повече таверни. "Ще продължим да идваме тук, защото в Гърция се чувстваме повече добре дошли, отколкото в нашите курорти", категорични са пловдивчаните Екатерина и Радослав Минчеви. Така туризмът на съседните държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от нашия. Освен това в почивните дни много българи отидоха в Турция, Македония и Сърбия. С техните харчове може да се окаже, че за празниците сме похарчили при комшиите почти 100 млн. евро.

 Влоговете на домакинствата в банките надхвърлиха психологическата граница от 40 млрд. лв. и в края на март са общо 40,3 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. За три месеца хората са спестили нови 1 млрд. лв., като близо половината от тази сума е дошла от изплатените от банките лихви, съобщава "Труд".

"Eвродепутатите на БСП ще водят разговори с Европейската комисия за това в програмния период да не се допускат "бели петна в вросредствата" до 2020 г. Това обеща лидерът на ПЕС и левицата у нас Сергей Станишев, който бе посрещнат вчера от севлиевци с хляб и сол, пише "Дума". Лидерът на левицата бе категоричен, че БСП е добре мотивирана за изборите, защото има разбиране за важността на вота. "Гласуваме на тези избори не само защото имаме възможност за пряк избор на президент на ЕК, но и за да реализираме нужната промяна в Европа", заяви Станишев. По думите му освен финансова и икономическа, кризата в Европа е и морална. "Младите питат защо над трилион и 300 милиарда евро бяха налети в банките, а няма реална борба с безработицата. Неравенството сред населението на всички държави се увеличи, както и диспропорцията между самите страни", каза още Станишев и припомни, че за последните години именно десните управляват Европа. Един от основните въпроси, които му бяха зададени, е как ще се борят евродепутатите от левицата с  бедността и разрухата в селата.

 "В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти." Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера, цитиран от "24 часа". "Обещахме да обърнем погледа на държавната политика към малките региони, към малкия бизнес, към малкия човек. И изпълнихме този поет ангажимент", каза пред насъбралото се множество той. Като пример за изпълнен от  партията ангажимент Местан посочи и решения проблем с изкупуването на тютюна от тази кампания. "Сега поемам още един ангажимент - представителите на ДПС в Европейския парламент да обърнат погледа на Европа към малките региони, към малкия човек. За да може Европа да стигне до всяко кътче от единна и неделима България", заяви лидерът на ДПС.

 "Сега" продължава изборната тема със съобщението, че  експерименталното машинно гласуване, което управляващите заложиха в новия Изборен кодекс, ще се проведе в 100 изборни секции в София и Пазарджишка област. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), прието на 30 април. Гласуването чрез машини бе по идея на БСП и при приемането на кодекса получи остри критики от ГЕРБ, които обявиха, че така се улеснява манипулацията на изборите. Вотът на 25 май обаче е чисто пробен и няма да окаже влияние върху изборните резултати. Вестникът уточнява, че общо 168 избирателни секции в 35 държави ще бъдат открити зад граница за предстоящите избори. Подадените заявления от български граждани в чужбина са 7998. Реален вот за евродепутати могат да упражнят само българи, които имат настоящ адрес в страна от Европейския съюз през последните три месеца.

Неслучайни бизнесмени са взели пари за закупуване на луксозни автомобили по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Одобрение за скандалния разход от 3.3 млн. лв. са получили 15 фирми. В повечето случаи те са собственост на свързани с политиката лица. Това показа проверка на "Сега" по поискана от Държавен фонд "Земеделие" справка за фирмите, получили пари за луксозни автомобили, от 2010 до края на 2012 г. Кадри, свързани с ГЕРБ и ДПС, са изхарчили 3.3. млн. лв., които ЕК отказа да възстанови и те остават за сметка на данъкоплатците. Сред най-любопитните имена в списъка с фирми е регистрираната в Етрополе "Болкан Хорсис". Тя е спечелила проект на стойност 289 795.8 лв. за закупуване на коне и оборудване за конен туризъм. С парите за коне е купен и мощен автомобил.  "Болкан Хорсис" е свързана индиректно с бившия депутат Емил Димитров, напуснал ГЕРБ след скандал. С ГЕРБ са свързани и други имена в списъка от 15 фирми на ДФЗ. В списъка на получилите пари за автомобили има и други интересни имена. Сред тях е  настоящият кмет (от 2011 г.) на врачанското с. Хайредин Тодор Алексиев, издигнат с подкрепата на ДПС от местна коалиция. Наред с купуването на скъпи коли на мода сред фирмите, инвестирали в развитие на неземеделски дейности в селските райони по мярка 312, е и изграждането на фотоволтаични централи. На фотоволтаиците е посветен всеки трети проект, финансиран по тази мярка. 
 
От следващата година просветното министерство започва пилотно провеждане на част от матурите онлайн, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова пред "Сега". Въпросът за дистанционно провеждане на зрелостните изпити бе поставен от Асоциацията на българските училища в чужбина. Клисарова уточни, че към момента просветното ведомство няма готовност за организиране на дигитални матури.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?