Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 16
Начало arrow България arrow Северна Гърция и Йонийските острови - BG територия за 6 дни

Северна Гърция и Йонийските острови - BG територия за 6 дни

  Print E-mail
2014-05-07 09:03:14
източник: dnes.bg

Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции. Проверка на "24 часа" показа, че цяла Северна Гърция и Йонийските острови са били българска територия за 6 дни. Съседите успяват да привлекат нашенци с атрактивни пакети, добро обслужване и вкусна и качествена храна.

Навсякъде в ресторантите менютата вече са на български, а келнерите се опитват да обслужват на нашия език. На фериботите моряците дават команди на български и така улесняват шофьорите ни при паркирането. Родни трикольори се веят пред повече таверни. "Ще продължим да идваме тук, защото в Гърция се чувстваме повече добре дошли, отколкото в нашите курорти", категорични са пловдивчаните Екатерина и Радослав Минчеви. Така туризмът на съседните държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от нашия. Освен това в почивните дни много българи отидоха в Турция, Македония и Сърбия. С техните харчове може да се окаже, че за празниците сме похарчили при комшиите почти 100 млн. евро.

 Влоговете на домакинствата в банките надхвърлиха психологическата граница от 40 млрд. лв. и в края на март са общо 40,3 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. За три месеца хората са спестили нови 1 млрд. лв., като близо половината от тази сума е дошла от изплатените от банките лихви, съобщава "Труд".

"Eвродепутатите на БСП ще водят разговори с Европейската комисия за това в програмния период да не се допускат "бели петна в вросредствата" до 2020 г. Това обеща лидерът на ПЕС и левицата у нас Сергей Станишев, който бе посрещнат вчера от севлиевци с хляб и сол, пише "Дума". Лидерът на левицата бе категоричен, че БСП е добре мотивирана за изборите, защото има разбиране за важността на вота. "Гласуваме на тези избори не само защото имаме възможност за пряк избор на президент на ЕК, но и за да реализираме нужната промяна в Европа", заяви Станишев. По думите му освен финансова и икономическа, кризата в Европа е и морална. "Младите питат защо над трилион и 300 милиарда евро бяха налети в банките, а няма реална борба с безработицата. Неравенството сред населението на всички държави се увеличи, както и диспропорцията между самите страни", каза още Станишев и припомни, че за последните години именно десните управляват Европа. Един от основните въпроси, които му бяха зададени, е как ще се борят евродепутатите от левицата с  бедността и разрухата в селата.

 "В България има два вида партии. Такива на празните обещания и такива на изпълнените ангажименти. Гордея се, че съм председател на една такава партия - на ДПС, тя е партия на изпълнените ангажименти." Това заяви лидерът на движението Лютви Местан на традиционния събор в хасковското село Широка поляна вчера, цитиран от "24 часа". "Обещахме да обърнем погледа на държавната политика към малките региони, към малкия бизнес, към малкия човек. И изпълнихме този поет ангажимент", каза пред насъбралото се множество той. Като пример за изпълнен от  партията ангажимент Местан посочи и решения проблем с изкупуването на тютюна от тази кампания. "Сега поемам още един ангажимент - представителите на ДПС в Европейския парламент да обърнат погледа на Европа към малките региони, към малкия човек. За да може Европа да стигне до всяко кътче от единна и неделима България", заяви лидерът на ДПС.

 "Сега" продължава изборната тема със съобщението, че  експерименталното машинно гласуване, което управляващите заложиха в новия Изборен кодекс, ще се проведе в 100 изборни секции в София и Пазарджишка област. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), прието на 30 април. Гласуването чрез машини бе по идея на БСП и при приемането на кодекса получи остри критики от ГЕРБ, които обявиха, че така се улеснява манипулацията на изборите. Вотът на 25 май обаче е чисто пробен и няма да окаже влияние върху изборните резултати. Вестникът уточнява, че общо 168 избирателни секции в 35 държави ще бъдат открити зад граница за предстоящите избори. Подадените заявления от български граждани в чужбина са 7998. Реален вот за евродепутати могат да упражнят само българи, които имат настоящ адрес в страна от Европейския съюз през последните три месеца.

Неслучайни бизнесмени са взели пари за закупуване на луксозни автомобили по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Одобрение за скандалния разход от 3.3 млн. лв. са получили 15 фирми. В повечето случаи те са собственост на свързани с политиката лица. Това показа проверка на "Сега" по поискана от Държавен фонд "Земеделие" справка за фирмите, получили пари за луксозни автомобили, от 2010 до края на 2012 г. Кадри, свързани с ГЕРБ и ДПС, са изхарчили 3.3. млн. лв., които ЕК отказа да възстанови и те остават за сметка на данъкоплатците. Сред най-любопитните имена в списъка с фирми е регистрираната в Етрополе "Болкан Хорсис". Тя е спечелила проект на стойност 289 795.8 лв. за закупуване на коне и оборудване за конен туризъм. С парите за коне е купен и мощен автомобил.  "Болкан Хорсис" е свързана индиректно с бившия депутат Емил Димитров, напуснал ГЕРБ след скандал. С ГЕРБ са свързани и други имена в списъка от 15 фирми на ДФЗ. В списъка на получилите пари за автомобили има и други интересни имена. Сред тях е  настоящият кмет (от 2011 г.) на врачанското с. Хайредин Тодор Алексиев, издигнат с подкрепата на ДПС от местна коалиция. Наред с купуването на скъпи коли на мода сред фирмите, инвестирали в развитие на неземеделски дейности в селските райони по мярка 312, е и изграждането на фотоволтаични централи. На фотоволтаиците е посветен всеки трети проект, финансиран по тази мярка. 
 
От следващата година просветното министерство започва пилотно провеждане на част от матурите онлайн, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова пред "Сега". Въпросът за дистанционно провеждане на зрелостните изпити бе поставен от Асоциацията на българските училища в чужбина. Клисарова уточни, че към момента просветното ведомство няма готовност за организиране на дигитални матури.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Възобновяването на преговорите по споразумението с Великобритания за напускане на ЕС - Брекзит, е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи по-тесни отношения с Обединеното ...
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?