19 Април 2024 г. Петък

Психотерапия на... стомаха

2010-09-03 09:29:27

Причините за възникването на стомашни проблеми са свързани не само с неправилното хранене, честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, прекараните инфекциозни заболявания, натравянията, последствията от продължителната употреба на антибиотици, а също и с редица психични заболявания.

Стресът, продължителните емоционални и физически натоварвания - синдромът на хроническата умора, депресията, страховете и синдромът на безпокойство също са предвестници на стомашни заболявания.

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника се среща преди всичко при мъжете в тяхната най-работоспособна и активна възраст - от 20 до 50 години.

Тя може да бъде психогенна или пък предизвикана от приемането на лекарства и алкохол. И все пак, главната причина са стресовите натоварвания.
Стресът засилва секрецията на стомашния сок, който продължително време действа върху лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника и долната част на хранопровода.

Днес медицината изповядва комплексния подход при лечението на всички болести. Само таблетките и лекарите-гастроентеролози не са достатъчни. Методиката на емоционално-физическото саморегулиране повишава общия имунитет, укрепва защитните сили на организма, позволява да се противостои на причинителите на инфекции и по-лесно да се оздравява след тяхното въздействие върху стомашно-чревния тракт.

Пациентите, посещаващи психотерапевт, се възстановяват по-бързо след хранително натравяне, избавят се от хроничния запек, който, заедно с редица други фактори, води до образуването на хемороидни възли. Психотерапията без лекарства е в състояние да отстрани симптоми като дисбактериоза, повишено газообразуване, киселини в стомаха.

Не трябва да се забравя и ролята на витамините. Сами по себе си , приемани без оздравителна психотерапия, те не се усвояват достатъчно, тъй като естествената способност на организма към тяхното усвояване е намалена. Причините за това могат да са различни. Най-разпространената е масовата дисбактериоза – тя е налице при 80% от хората независимо от възрастта и пола. 

Не са достатъчни и бифидосъдържащите препарати. Именно психологическата работа с пациента, възстановяването на неговата собствена система за психическа саморегулация позволява да се върне на организма способността пълноценно да усвоява витамините, които са така необходими за нормалната жизнена дейност.

Много лекари-психотерапевти използват в своята практика витамините С, Е, В1, В2 и фолиева киселина, като дозите се определят индивидуално.

 


източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати