25 Април 2024 г. Четвъртък

Волен Сидеров: Позицията на ЕС за Украйна трябва да е обратната на САЩ

2014-05-04 09:45:59

Интервю на News.bg с лидера на „Атака" Волен Сидеров за кратък коментар след изпратеното вчера искане за извънредно свикване на КСНС и Народното събрание,които да изготвят единна държавна позиция относно събитията в Украйна.


Какво е виждането на „Атака" за събитията в Украйна?
Незаконното киевско правителство извърши геноцид, предприемайки военна намеса в областите с преобладаващо руско население, което е недоволно от държавната политика.
Властите бяха поощрени от САЩ, които изпратиха там вицепрезидента Джо Байдън и шефа на ЦРУ Джон Бренън, за да дадат зелена светлина Киев да тръгне по пътя към тези остри провокации. По всички международни правила това трябва да се третира като недопустимо и да бъде осъдено.

Каква трябва да бъде позицията на България предвид напрегнатата обстановка?
Свиквам КСНС и Народното събрание, защото България трябва да излезе с позиция. Позорно и жалко е поведението на българските държавници, които в момента се крият. Всички претенденти за европарламента, които водят листите, също се крият, нямат позиция или говорят по вътрешномахленски теми, вместо по това, което става в Украйна.
България има пряко отношение към този конфликт, не трябва да бъде без позиция. Нещата няма да отминат с времето, както си мислеха премиерът и президентът.
Разбрах, че зам.-секретарят на НАТО е обявил Русия за враг на организацията. Какво точно значи това? След като България е член на НАТО, то Русия враг ли е за нас? Ще изпратим ли свои военни в случай на конфликт с Русия? Кога ще имаме референдум за членството на страната в НАТО?
Правителството в Киев да бъде изолирано. Трябва да се проведат парламентарни, не само президентски избори, по свободен и демократичен начин, с международни наблюдатели.

Каква, според вас, трябва да бъде позицията на ЕС спрямо случващото се в Украйна?
Става нещо, което ще постави цяла Европа пред избор дали ЕС да продължава да бъде марионетка на САЩ, или да се еманципира от тях. 
Този въпрос ще бъде поставен в новия европарламент от националистически партии като „Атака", каквито се очаква да влязат доста след вота на 22-25 май. Според мен ЕС трябва да заеме точно обратната на американската позиция.

Как ще коментирате заявената от американския президент Барак Обама подкрепа за т.нар. Правителство на националното единство?
Насилието в Украйна е игра, насърчавана от Обама, която има своята логика. Всеки човек със средноаналитични способности ще види това и ще му стане ясно, че сме свидетели на нов исторически момент. Това не е локален сблъсък, това е геополитически сблъсък на САЩ и Русия. Причината за това е, че Москва се превърна в контрапункт на американската политика, което доведе Вашингтон до истерия.

Според вас Украйна трябва ли да се федерализира, или е по-добре да остане унитарна държава?
Украйна никога не е била национална държава. Първо тя е била част от стара Велика България, след това от Руската империя и СССР. Украйна е изкуствено образувание, създадено под натиска на Запада. Възникналият конфликт трябва да бъде разрешен мирно, чрез референдум, на който областите да определят къде искат да бъдат - в Украйна, или в Руската федерация.

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати