20 Април 2024 г. Събота

ЕС и САЩ искат независимо разследване на събитията в Одеса, напрежението не стихва

2014-05-04 09:36:09

Европейският съюз призова към максимална сдържаност и апелира събитията в Одеса да не се използват за разпалване на ненавист, по-големия разногласия и безсмислено насилие, предадоха информационните агенции.

Призивите за умереност идват на фона на нестихващото напрежение в източната част на страната.

Координаторите на Майдана предупредиха, че днес сеочакват мащабни провокации и призоваха украинците да не излизат на предвиденото народно събрание - Вече.

Главата на европейската дипломация Катрин Аштън излезе със специално изявление във връзка с  ескалацията на напрежението.

„Това трябва да стане повод за размисъл и възможност за всички украинци да се съберат заедно и да намерят път към преодоляването на разногласията, изкуствено подклаждани през последните месеци. Сега всички политически сили трябва да осъзнаят своята отговорност и да започнат всеобхватен диалог в търсене на изход от кризата." - заявява Аштън.

В обръщението тя изразява дълбокото огорчение на ЕС от това, че се стигна до жертви и множество ранени, и поднася съболезнования на семействата на жертвите.

По думите на Аштън, трябва да се проведе независимо разследване на събитията, довели до човешки жертви, а на виновните да бъде търсена съдебна отговорност.

На свой ред държавният секретар на САЩ Джон Кери също призова да се разследват събитията в Одеса и предупредиРусия да спре подкрепата си за сепаратистите. 
Той  поздрави освободените инспектори  на ОССЕ, като нарече освобождаването им положителна стъпка.

Същевременно американският държавен секретар  подчерта, че това е недостатъчно за деескалацията на напрежението.

Кари напомни, че санкциите на Запада срещу Русия може да бъдат разширени, ако намесата на Москва  във вътрешните работи на Украйна и подклаждането на конфликта продължат.

Москва от своя страна отхвърли обвиненията, че подстрекава сепаратистите.

Вчера Кери е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров за ситуацията в Украйна и конкретно за трагедията в Одеса, където при пожар загинаха 40 души.

Въпреки призивите на дипломатите, напрежението н Източна Украйна не стихва.

В Донецк проруски сепаратисти превзеха с щурм  областното управление на силите за сигурност и офиса на корпорацията „Индустриален съюз на Донбас".
Заради действията на сепаратистите службата временно функционира в друга сграда.

В Константиновка сепаратистите използваха гранатомети, появиха се съобщения за престрелки на различни места в града.
Съобкава се също ,че терористи са атакували  телевизионна кула.

В Мариупол сепаратистите са изключили всички уеб камери. Извършват палежи, съобщава се за престрелки. Въоръжените мъже са затворили улицата пред местния градски съвет.

В Луганск сепаратистите предприеха нападение срещу сграда на местен военен комисариат. Въоръжени мъже с камуфлажни униформи са предприели щурм с коктейли „Молотов". Очевидци съобщават, че са чули изстрели и взривове.
Сепаратистите са искали намиращите се в сградата наборници да им предадат оръжието си. Агенция „Униан" съобщава, че там са се намирали наборници на 18-19-годзишна възраст.

Впоследствие беше съобщено, че през тази нощнационалната гвардия е отбила атаката срещу военния комисариат в Луганск.
Проруските екстремисти обаче са похитили наборници и са ги отвели в неизвестна посока.

Вчера проруските сепаратисти обявиха извънредно положение и комендантски час в Луганска област.

Би Би Си съобщи, че окръжният административен съд в Харков е забранил масовите прояви в града през днешния ден.
От своя страна местните власти призоваха гражданите да не се поддават на провокации.

На фона на упреците към Русия, че подклажда сепаратистките настроения в Украйна, от вътрешното министерство в Киев съобщиха, че арестуваните за безредиците в Одеса от 2 май са предимно руски граждани и жители на Приднестровието.  Бяха задържани 172-ма души.

Част от тях бяха освободени, а 127 останаха в ареста като активни участници в безредиците. От тях са иззети огнестрелни и други оръжия, както и  запалителни смеси. 
Заведени са 10 наказателни производства.

Междувременно пресаташето на руския президент Владимир Путин -  Дмитрий Песков, заяви, че е абсурдно да се говори за провеждане на избори в Украйна при сегашната ситуация, след събитията в Одеса.

Във връзка с последните събития полският президент Бронислав Коморовски предупреди, че дестабилизацията на ситуацията в Украйна може да доведе до нова студена война между Запада и Русия.

По думите му, няма никакви съмнения, че зад последните провокации на украинска територия стоят руските власти, които искат да препятстват провеждането на насрочените за 25 май президентски избори и да спрат модернизацията на Украйна.

Премиерът на Полша Доналд Туск на свой ред заяви, чеРусия води война с Украйна, а дипломатическите усилия на западните страни до момента не са дали резултат.

„Това е война. Може би от друг вид, защото не е обявена."  - заяви Туск.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати