20 Април 2024 г. Събота

Размириците в Одеса са планирани от чужбина, обвини Украйна

2014-05-04 09:22:07

Украинските сили за сигурност заявиха днес, че нелегални военни групировки са дошли от Приднестровието, за да предизвикват размирици в Одеса, предадоха Ройтерс и Франс прес. Милициите от проруската сепаратистка молдовска република са били координирани от групи за саботаж от Русия, смятат службите за сигурност.

"Безредиците, които се случиха в Одеса на 2 май и доведоха до сблъсъци и много жертви, се дължаха на чуждестранна намеса", заяви говорителка на Украинската служба за сигурност. Бивши високопоставени служители, част от "вътрешния кръг" на сваления украински президент Виктор Янукович, са финансирали саботьори, които да разпалят размириците, добави говорителката. Тя посочи конкретно Серхий Арбузов и Олександър Клименко, които в момента "се укриват в съседна страна", отбелязва Ройтерс. Двамата бяха част от политическо-финансовия клан, който засили влиянието си при управлението на Янукович.

 

Клименко, който е бивш министър на финансите, отрече обвиненията и призова Киев да покаже доказателства. ", написа той на страницата си във Фейсбук. Бившият премиер Арбузов не беше открит за коментар.

Киев отдавна обвинява Русия, че подкрепя размириците в южната и източната част на Украйна и твърди, че проруските сили в Приднестровието отвъд границата "помагат на господарите си в Москва да дестабилизират ситуацията", припомня Ройтерс.

При насилието в Одеса вчера са загинали 42 души по последни данни на милицията. Бившият премиер Юлия Тимошенко междувременно обвини руското правителство за размириците, съобщи ДПА.

"Русия използва всички средства, за да дестабилизира Украйна и да предотврати президентските избори а 25 май", каза Тимошенко в обръщение в Одеса, като допълни, че руските тайни служби стоят зад сблъсъците.

От своя страна Москва е разтревожена от съобщенията, че украинската армия, подкрепяна от "Десен сектор", се готви да щурмува редица градове в югоизточна Украйна.

Това съобщиха днес в руското външно министерство след телефонния разговор на министъра на външните работи Сергей Лавров с германския му колега Франк-Валтер  Щайнмайер, предаде ИТАР-ТАСС.

"Лавров изрази тревога във връзка със съобщенията за подготовка на украинската армия, с подкрепата на "Десен сектор", за щурм срещу редица градове в югоизточна Украйна, включително Славянск", посочили в министерството.

Той призова да не се допусне отпътуването от Славянск на военните наблюдатели от ОССЕ "да бъде възприето от киевските силовици и екстремисти като сигнал за атака и повторение на извършеното от тях в Одеса кръвопролитие".

Щайнмайер от своя страна благодари на руската страна за съдействието, в рамките на мисията на специалния представител на руския президент Владимир Лукин, за освобождаването на западноевропейските офицери в Славянск. Германският външен министър се съгласил с необходимостта незабавно да се прекрати насилието и да се започне изпълнението на договореностите от Женевското споразумение от 17 април.

Двамата министри изразиха готовност да съдействат за започването на равноправен диалог под егидата на ОССС между киевските власти и представители на югоизточна Украйна за съгласуване на практическите стъпки в съответствие с Женевското споразумение. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати