16 Април 2024 г. Вторник

Нощ на сблъсъци в Украйна

2014-05-04 09:20:12

В сблъсъци в украинския град Луганск е загинал един привърженик на федерализацията на Украйна, а други двама са ранени, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на телевизия Россия 24.

Престрелка е имало в три района на Луганск, след като местни жители се опитали да блокират военен комисариат и няколко армейски части. Повода за този опит са били съобщения, че в града са дошли военнослужещи от други райони на Украйна.

В Константиновка, в Донецка област, където в събота вечерта започна силова операция, в района на телевизионната кула с вертолет са били доставени военни и след като те са слезли от него е започнала престрелка. Представител на проруските активисти заяви през телевизионен канал, че бронираната техника, навлязла в града стреля по мирното население. Имало пострадали, но колко са засега не е ясно, допълва представителят на така нареченото народно опълчение.

В Краматорск очевидци разказват за навлизане на танкове.

Информации за сражения постъпват от град Дружковка, както и близо до селата Пчьолкино и Ивановка. В Мариупол, където в събота вечерта, започна щурм срещу сградата на градската администрация, окупирана от 20 дни от проруски активисти, центърът на града е блокиран, а общественият транспорт е спрян. Към града са се отправили хеликоптери на украинската армия.

В Одеса няколкостотин жители застанаха на града на пост пред градското управление на милицията с настояване за освобождаването на арестуваните в петък активисти, задържани докато бягаха от опожарената синдикална сграда в града.

Пред сградата на управлението на милицията има роднини на задържаните, които носят техни снимки. Те се надяват да получат информации за състоянието на близките им. Някои от тях разказват, че сред арестуваните има ранени хора, с изгаряния, които се нуждаят от медицинска помощ.

Около 60 души бяха арестувани, докато бягаха от синдикалната сграда, подпалена от радикали от Десен сектор. Едва излезли от сградата тези хора бяха бити от радикалите, а после отведени до коли на милиция, за да бъдат откарани в управлението. Сред задържаните има и 11 жени.

Представители на управлението на няколко пъти вече излизаха, за да приканят събралите се пред него хора да се разотидат, като им обещаха скорошно освобождаване на задържаните

В събота бяха освободени пет жени и тежкоранен мъж. Една от жените разказа, че задържаните са в тежки условия, не им се дава храна и мнозина от тях са подготвяни днес да бъдат прехвърлени в Киев.

Демонстрантите пред сградата на управлението на милицията имат намерението да останат там цяла нощ. Те започнаха да правят списък с имената на хора, които след събитията от петък се водят за безследно изчезнали. Смята се, че става дума за сто души.

Днес и утре в присъединения към Русия полуостров Крим, който до март беше в състава на Украйна, е обявен траур заради трагичните събития в югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението е формулирано в указ на губернатора на Крим Сергей Аксьонов и целта е да се почете паметта на невинните жертви и да се изрази солидарност с населението на този район на Украйна.

На територията на Крим знамената са спуснати наполовина. Празничните мероприятия са отменени, както и развлекателните програми по телевизията и радиото.

По последни данни в резултат на сблъсъците и пожара в синдикалната сграда в Одеса са загинали 46 души, а 200 души са пострадали.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати