23 Април 2024 г. Вторник

В Одеса е обявен тридневен траур

2014-05-03 10:15:50

Безредиците в Одеса, предизвикани от пристигнали от Киев радикали от организациите "Десен сектор" и "Самоотбрана" взеха 37 жертви, а около 200 души са ранени, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на днешни данни на управлението на МВР в Одеска област.

Сред ранените има 22-ма милиционери. Силите на реда са задържали над 130 души, участвали в масовите безредици, а срещу 10 са заведени наказателни дела, посочва в изявление ведомството.

 

Във връзка с трагичните събития в града от днес е обявен тридневен траур.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че безредиците и убийствата, дело на членове на
украинските национал-радикали в Одеса, напомнят престъпленията на нацистите.

Подобни действия напомнят престъпленията на нацистите, от които украинските ултранационалисти черпят идеологическо вдъхновение, се казва в разпространено в Ню Йорк изявление на Чуркин.

Междувременно украинските власти съобщиха, че военните операции срещу проруските сепаратисти край Краматорск тази сутрин продължават, предаде Ройтерс.

И.д. вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че украинските сили са завзели телевизионна кула в Краматорск, близо да град Славянск, където вчера се водиха ожесточени боеве. "Ние не спираме", написа Аваков в страницата си във Фейсбук без да даде информация за евентуални жертви или пострадали.

В изявление на сайта на вътрешното министерство Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС, по-рано заяви, че при операцията в югоизточната част на страната не е пострадал нито един от мирните жители на Славянск и Краматорск.

Министърът отбелязва, че операцията е насочена не срещу народа на Украйна, а срещу "диверсионни групи на руското ГРУ" (военното разузнаване).

Министерството на отбраната съобщи, че сътрудници на силовите структури са задържали четирима души, заподозрени в обстрела на хеликоптери с преносими зенитно-ракетни комплекси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати