20 Април 2024 г. Събота

Медиите в България са частично свободни

2014-05-02 08:23:20

Снимка: Freedom House

Медиите в България остават частично свободни. Страната ни е класирана на 78-ма позиция от Freedom House в ежегодната класация за свободата на медиите, в която са включени 197 държави.

Колкото повече точки има дадена държава, толкова по-несвободни са медиите в нея. Страната ни събира 39 точки, като спрямо миналата година има леко влошаване на резултата – тогава сме имали 37 точки. През 2011 г. страната ни е събрала 36 точки, а през 2010 г. – 35. Най-свободни са били българските медии през 2000 г., когато резултатът на страната ни е бил 26 точки.

Лидери в класацията по свобода на медиите са Швеция, Норвегия и Холандия, които събират по 10 точки. Следват Финландия, Белгия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Дания и Андора.

Освен западноевропейските държави, САЩ и Канада, сред страните с най-свободни медии попадат също Естония, Чехия, Австрия и Кипър.
В групата на България – държавите с частично свободни медии, попадат Италия, Унгария, Сърбия, която е класирана на 74-то място, Черна гора, с която споделяме 78-то място, Хърватия, Румъния, Гърция, Аржентина, Молдова и други.

Най-несвободни са медиите в Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан. Десетката се допълва от Еритрея, Беларус, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Сирия и Бахрейн. Само 63 са държавите със свободни медии срещу 68 с частично свободни и 66 – с несвободни, обобщава Freedom House.

Свободата на медиите в глобален план се влошава

На практика само един от всеки седем души по света живее в държава със свободни медии, които покриват критично политическите новини и събития, безопасността на журналистите е гарантирана, държавната намеса в медиите е минимална и на пресата не се оказва политически, юридически и икономически натиск, посочват от Freedom House.

В глобален мащаб свободата на медиите се е влошила до най-ниско ниво от десет години. Основни двигатели на този спад са напрежението в Близкия Изток и Северна Африка, политическата криза и протестите в Турция, ситуацията в Украйна и в Източна Африка, влошаването на относително свободната медийна среда в САЩ.

Под заплаха е отразяването на новини в няколко държави, сред които са Бразилия, Египет, Турция, Украйна, Венецуела. Журналистите, отразяващи протести, рискуват да претърпят физическо насилие, да бъдат задържани от органите на реда в размирните държави и репресирани с цел да се ограничи документирането и разпространяването на информация за важни събития.

Броят на журналистите, които са били нападнати, арестувани и са претърпели физическо насилие, докато са изпълнявали служебните си задължения, рязко е нараснал, отчита организацията. Увеличават е и смъртните случаи на журналисти в размирни райони.

В държави със затворена медийна среда, където местните журналисти са възпрепятствани да работят свободно, чуждестранните журналисти са ключови за отразяването на чувствителни новини и събития, които да достигнат до глобалната публика, се посочва в доклада. Тяхната свобода обаче също все повече се ограничава.

Авторитарни държави като Китай и Русия например отказват да подновяват визи на репортери, новото египетско правителство набеляза няколко редакции на телевизията Al-Jazeera и дори задържа служители на медията.

Засилва се ролята на новите медии – социалните мрежи, микроблоговете и други онлайн източници на информация, но и те срещат пречки заради акциите в някои страни по налагането на рестрикции върху интернет.

Има и положителни сигнали обаче. В много държави с несвободни или частично свободни медии се наблюдава значително подобряване на правната среда за медиите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати