25 Април 2024 г. Четвъртък

Украинските власти започнаха атака срещу Славянск

2014-05-02 08:14:49

В Славянск украинските сили започнаха пълномащабна операция с хеликоптери и бронетехника, която прикрива десанта, "точно в 5,00 ч. сутринта, както бяха обещали", съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона представител на народното опълчение, който се намира в центъра на града. По думите му там обстановката засега остава спокойна. 

В Киев сътрудник на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков заяви, че не може да коментира информациите за пълномащабна операция срещу проруските бунтовници в Славянск, предаде Ройтерс. "Докато не приключи, никой няма да каже нищо", казал той.

Два хеликоптера са свалени в Славянск, в района на жп гарата се води престрелка, съобщава специалният кореспондент на телевизия "Россия 24" Виталий Арутюнян.

 

"Народният кмет" и лидер на самоотбраната на Славянск Вячеслав Пономарев съобщи за гибелта на пилота на един от двата свалени от опълченците украински хеликоптери, предаде ДПА, като се позова на агенция Интерфакс. "Свалихме два вертолета, един пилот е взет в плен. Още един засега е в лимана. Един от пилотите на другата машина успя да избяга през полето. Още един пилот загина", казал Вячеслав Пономарьов пред Интерфакс. По думите му украинските хеликоптери стрелят по града с реактивни снаряди. Информация за разрушения засега няма.

Интерфакс, позовавайки се на представител на щаба на силите за самоотбрана на града, предаде, че е започнала „атака както на сухопътни части, така и от въздуха с авиация“. Няма информация за жертви. Агенцията уточнява, че не разполага с информация за случващото се от други източници. 

РИА Новости съобщи, че според командира на един от постовете на силите за самоотбрана на подстъпите към града украински военни са превзели барикада на входа на Славянск и градския телевизионен център.

Рано сутринта в Славянск се включила сирена, която трябва да предупреди жителите на града за началото на щурма, започнала стрелба, но след минути стихнала. Над околностите на града се издигнали гъсти кълба дим, явно от горящи автомобилни гуми. Над града кръжали вертолети. 

Самоотбраната на Славянск заявила, че са атакувани нейните блокпостове и железопътната гара, която не е била охранявана от опълчението. По думите на Юрий, командир на блокпоста в село Билбасовка западно от Славянск, към него от град Барвенково, Харковска област, сутринта пристигнала колона от осем бронетранспортьора и шест автобуса на Националната гвардия, които превзели първата барикада в Бибасовка.

 "Там нашите бойци нямаха гранатомети, а само автомати. С  автомат срещу БТР-а нищо не можеш да направиш, затова постреляхме и малко и отстъпихме. Сега ги чакаме на втория блокпост", казал той за РИА Новости.

Според него украинските войски са превзели телецентъра на Славянск на връх Карачун, южно от Билбасовка и Славянск. Опълченци на барикадите между Славянск и Краматорск съобщили, че към тях се приближили шест десантни бронирани машини, но засега войниците не ги атакуват, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати