26 Април 2024 г. Петък

5 000 лв. глоба за декларация, подадена без подпис

2014-05-02 08:01:32

До 5 бона глоба заплашва всеки, който е подал данъчната си декларация, без да я подпише, пише „Монитор“. През последните дни на кампанията на НАП по събиране на документите от гражданите е станало ясно, че стотици декларации са изпратени без подпис до тях. Без параф обаче документът се счита за неподаден и на лицето се налага санкция от 500 до 5000 лева, обясниха данъчни пред вестника. „Лицето, подало така декларация, реално не носи отговорност за вписаните в нея данни и ако те се окажат грешни, няма как да понесе отговорност за тях”, разказаха служителите на приходната агенция. 

Голяма част от хората дават на други лица да попълнят декларацията за пред данъчните и след това обясняват, че не знаят какво пише в тях. Преди време е имало случаи, в които лица или фирми оспорват наложени им санкции заради декларации, на които не са се подписали, но са сгрешили данните в тях. Заради липсата на парафи съдът е уважил част от исковете им.

Друг голям проблем, който лъсна по време на данъчната кампания през 2014 г., е поправката „ГЕРБ” в ДОПК. С нея се наложи правилото за лица, които получават възнаграждения по граждански договори през годината, да плащат сами налозите си за последните три месеца от годината. До края на 2012 г. това задължение беше на платеца на дохода и данъкът се удържаше авансово. Физическите лица трябваше само да декларират въпросните доходи и на практика си спестяваха време и трансакционни разходи да превеждат средствата към бюджета лично.

 "За кого бие преференцията или какво е селфи вот", е анализът в "24 часа". Ако на 25 май гласуват приблизително 2,6 млн. българи, или 38,9%, каквато бе активността на предишния европейски вот през 2009 г., един евродепутатски мандат ще тежи 153 040 гласа. Съответно преференцията за лъвски скок на първата позиция се заковава на 7650 предпочитания за съответния кандидат. Участието на Светослав Малинов под номер 2 в листата на Реформаторския блок е най-силната интрига на евросезон 2014. Както заради традициите на десния избирател да изразява мнение, различно от официалната подредба, така и заради зле прикритото  недоволство, че Меглена Кунева води отбора. Ето защо мобилизацията за пренареждане се очертава основно в листата на привидно монолитния Реформаторски блок. Коалицията около ВМРО пък може да бутне водача Николай Бареков само с по-малко от 3000  преференции. В "Коалиция за България" Сергей Станишев би минал втори, ако някой събере непосилните 23 830 гласа. Преференциите са със сигурност най-непопулярни сред ДПС, ГЕРБ и "Атака". А амбициозните претенденти, наредени от централите под чертата, могат да си помогнат, като агитират повече приятели, познати на познати, фейсбук приятели да отидат до урните. Нещо като селфи вот.

Евродепутатите на ДПС да разкрият офиси, в които гастарбайтерите да получават административна помощ и съвети, обеща лидерът на движението Лютви Местан, пише "Монитор". Направи го в изявление до българските емигранти в Западна Европа, което бе публикувано на сайта на партията. „Независимо че в периода 2009-2013 г. ДПС беше в опозиция, ние като една от основните политически сили в страната имаме съзнание и за нашата отговорност за това, че вместо в страната си, днес търсите препитание в Западна Европа“. С тези думи стартира обръщението на Местан, който посочва, че евровотът на 25 май ще е „жизнено важен“, както и че ДПС се бори да изпрати четирима евродепутати в ЕП. 

 Финансовият възел в енергетиката продължава да се заплита и през тази година, показват отчетите на част от основните дружества в сектора, отбелязва "Труд". Над 1,5 млрд. лева е предоставил Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите дъщерни дружества, показва отчетът на холдинга за 2013 г. "БЕХ - от всички, всички - за НЕК", коментира "Труд". 

Дългосрочни и краткосрочни задължения, цесии, облигационни заеми, консолидирани задължения, накратко казано - финансова каша. Това е лабиринтът, в който са се оплели държавните енергийни компании в началото на 2014 г. Заради Националната електрическа компания БЕХ прилага за пореден пътизпитаната схема - взема пари от печелившите АЕЦ и "Булгартрансгаз" и ги налива в останалите. И така цялата енергетика се превръща в заложник на една компания - НЕК. Основният въпрос е докога? Защото сумата набъбва, а накрая битовият потребител плаща всичко.

"Варна стана столица на ветроходството", съобщава "Труд". Най-престижното ветроходно състезание в света - регатата "Тол шипс" отново е във Варна. Преди 4 години морската столица отново прие най-големите ветроходи на планетата, но само като част от съпътстваща програма на изданието от 2010 г. Именно добрите условия тогава са накарали организаторите от Международната ветроходна асоциация да гласуват доверие на Варна да бъде  отправна точка на тазгодишното състезание.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати