25 Април 2024 г. Четвъртък

Протестна мрежа иска СЕМ да заличи регистрацията на Алфа ТВ

2014-05-01 09:59:32

От Протестна мрежа призоваха СЕМ да заличи регистрацията на Алфа ТВ заради системно нарушаване на Закона за радио и телевизия и използване на езика на омразата.

"Считаме, че омразата, проповядвана от телевизия Алфа в национален ефир, е публично известен и документиран от експертите на СЕМ факт", пишат от Протестна мрежа в официалното си писмо до регулаторния орган.

Публикуваме писмото на Протестна мрежа: 

Председател на

Съвет за Електронни медии

Уважаеми г-н Лозанов,

Ние, от Протестна мрежа,

Настояваме Съветът за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на Алфа ТВ, собственост на политическа партия „Атака“, за системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояваме СЕМ да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от Алфа ТВ, което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

Доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак.

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост.

СЕМ има правомощия да отнеме лиценза на Алфа ТВ, защото веднъж го е правил – през 2003 г. Съветът заличи регистрацията на „Юниън телевижън“, която излъчваше програма „Ден“, именно за разпалване на етническа омраза. СЕМ е задължен от закона да сезира компетентните органи за нарушения на нормативните актове при осъществяване на медийните услуги. Настояваме СЕМ да изпълни и това свое задължение и да сезира прокуратурата за системно нарушаване от страна на Алфа ТВ на чл. 162 и чл. 164 от Наказателния кодекс за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност, етническа и религиозна принадлежност.

Недопустимо е телевизията на една партия, която се издържа със субсидии, идващи от всички български граждани-данъкоплатци, да проповядва етническа омраза и да разделя българските граждани на основата на религиозната, етническата нетърпимост. Недопустима е употребата на език на омразата. Недопустимо е партиите, които се поддържат от всички български граждани-данъкоплатци, да пропагандират политически доктрини, идеи и възгледи, основани на омраза, расизъм и всякаква форма на дискриминация. Недопустимо е тези политически възгледи да се тиражират през “медиите”, собственост на такива партии.

Затова, ПРИЗОВАВАМЕ СЕМ: 

ЗАЛИЧЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА АЛФА ТВ

Протестна мрежа

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати