27 Април 2024 г. Събота

Дъщерна организация на младежкото ДПС регистрира стотици наблюдатели за евроизборите

2014-05-01 09:23:03
Фондацията "Младежка толерантност", близка до ДПС, се очертава като най-големия наблюдател на предстоящите евроизбори. До 29 април организацията регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) над 400 наблюдатели, а на заседанието си в сряда комисията одобри още няколко десетки имена.

Организации с дългогодишен опит като наблюдатели – ГИСДИ ("Гражданска инициатива за свободни и демократични избори"), "Прозрачност без граници" и Институтът за модерна политика досега са регистрирали по по-малко от 50 души. ЦИК регистрира наблюдатели до 24 май.

Един и същ адрес, едни и същи хора

Фондация "Младежка толерантност" е регистрирана на адреса на ДПС – бул. "Александър Стамболийски" 45А в София, а двата стационарни телефона, оставени за контакт на интернет страницата на фондацията, съвпадат с телефоните на младежката организация на партията.

Председател на фондацията е Икмал Джомова, която е и член на Централния оперативен съвет на младежкото ДПС. Джомова е сред регистрираните наблюдатели. Лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк пък е четвърти в листата на ДПС за евровота.

Спор в ЦИК за регистрацията на наблюдатели

На заседанието на ЦИК в сряда говорителят на комисията Цветозар Томов, издигнат от ГЕРБ, гласува против регистрацията на нови наблюдатели на "Младежка толерантност". По думите му няма юридически пречки фондацията да извършва наблюдение, но трябва да се преустанови лошата практика партиите да регистрират свои дъщерни неправителствени организации като наблюдатели, защото така се губи смисълът на независимото наблюдение на изборите.

Томов изрази съмнение, че една организация може да обучи качествено толкова много хора за толкова кратко време, и подчерта, че критиката му не касае само случая с ДПС. Настоя и ЦИК да се възползва от правото си след изборите да предложи законодателни промени за отстраняването на такива организации.

"Цял живот се боря с предразсъдъка, че Иван има по-голям капацитет от Севинч", възрази Севинч Солакова от квотата на ДПС. Много от наблюдателите на "Младежка толерантност" са с турски имена. Томов обаче възрази, че не става дума за предразсъдък, а за основателни съмнения за връзки с политическа партия. Председателят на комисията Ивилина Алексиева сложи край на спора с аргумента, че ЦИК не бива да прави констатации извън правомощията си по закон.

Новият Изборен кодекс разшири правомощията на наблюдателите

С новия Изборен кодекс правомощията на наблюдателите значително се увеличиха. Те имат право да присъстват на всички фази от изборния процес - на заседанията на избирателните комисии, при отпечатваането и доставката на бюлетините, в секциите по време на изборния ден, при отварянето на урните в края му и при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите.

При желание могат и да получат удостоверение за гласуване на друго място - право, което неангажираните в изборния процес нямат.

Фондацията "Младежка толерантност", основана през 2002 г., е участвала многократно в наблюдението на изборите. През 2013 г. също е регистрирала стотици хора. Български и международни организации от години предупреждават, че партиите регистрират свои наблюдатели с дъщерни фондации.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати