26 Април 2024 г. Петък

"Атлетико" отстрани "Челси" след обрат и оформи мадридски финал в Шампионската лига

2014-05-01 08:23:15

Футболистите на "Атлетико" (Мадрид) спечелиха гостуването на "Челси"

Отборът на Диего Симеоне затвърди испанската доминация в европейските турнири и в опит да спечели първата си европейска титла ще се изправи срещу градския съперник "Реал". Първият в историята финал между отбори от един град ще бъде на 24 май в Лисабон.

"Атлетико" направи страхотен обрат на "Стамфорд бродж", след като Фернандо Торес изведе домакините напред в 36-ата минута. Адриан Лопес, Диего Коща и Арда Туран донесоха победата на "дюшекчиите", които бяха по-добрият отбор през цялата среща. 

За разлика от първата среща в Мадрид, когато опасните ситуации пред двамата вратари на практика липсваха, в реванша "Атлетико" и "Челси" изиграха много по-интересен двубой, в който имаше много положения за отбелязване на гол. 

Моуриньо отново заложи на дефанзивна тактика, като пусна левият бранител Сесат Аспиликуета като десен халф пред Бранислав Иванович, а Ашли Коул зае дясната част на защитата, а Рамиреш и Давид Луис действаха като опорни полузащитници.

Вилиан и възстановеният от контузия Еден Азар бяха пред двойката в центъра, а единствен нападател беше Фернандо Торес, а Джон Тери също започна като титуляр до Гари Кейхил, след като успя бързо да се възстанови от травма в глезена.

Въпреки че Жозе Моуриньо отново концентрира усилията си върху отбраната, именно оттам дойдоха най-големите проблеми на лондончани. За разлика от предишните срещи те допуснаха много грешки в центъра на отбраната. 

Още в четвъртата минута "Атлетико" можеше да откри резултата. Коке беше на път да отбележи един от най-красивите голов за сезона, след като на пръв поглед опита центриране от лявото крило, но топката се насочи към вратата и прехвърли Марк Шварцер. Горната греда обаче спаси домакините. 

В 15-ата минута "Челси" получи възможност да изпълни пряк свободен удар от отлична позиция, но Вилиан стреля над вратата. Пред другата врата Диего Коща можеше да подаде към свой съотборник в наказателното поле, но стреля от малък ъгъл и беше блокиран. 

В 19-ата минута Коща беше изведен добре от Филипе Луис, но си поведе лошо топката, след което опитът му за удар беше блокиран с шпагат от Гари Кейхил. Четири минути по-късно Давид Луис можеше да отбележи много красиво попадение със задна ножица, но топката премина покрай гредата. 

Последваха десетина скучни минути, преди Торес да вдигне на крака публиката на "Стамфорд бридж" в 36-ата минута. Испанският нападател откри резултата, след като получи добро центриране от Аспиликуета и отправи удар от движение, топката рикошира в защитник и се озова в мрежата. 

"Атлетико" обаче се върна в мача в отличен момент - една минута преди края на редовното време на първото полувреме. Тиаго центрира технично вдясно от вратата, където Хуанфран върна към лявата греда. Тери, Кейхил и Коул се разминаха с топката и останалият сам Лопес я изпрати във вратата. 


Въпреки че при този резултата класираше "Атлетико", именно "дюшекчиите" започнаха по-активно и второто полувреме. В 47-ата минута Туран се освободи от защитник в наказателното поле и отправи силен удар, но Шварцер спаси. 

"Челси" изпитваше огромни трудности в разиграването на топката, но все пак беше близо до втори гол след статично положение в 53-ата минута. Тери засече с глава центриране от свободен удар, но Куртоа направи отлично спасяване. 

Минута по-късно Моуриньо предприе нападателен ход, като пусна в игра Самуел Ето'о вместо Ашли Коул, връщайки на неговото място Аспиликуета. Именно камерунският нападател обаче стана причина за втория гол на "Атлетико". 

В 60-ата минута Ето'о фаулира Диего Коща в наказателното поле и главният рефер Никола Рицоли отсъди дузпа. Изпълнението й се забави няколко минути, тъй като Коща не можеше да си нагласи топката заради дупка. В крайна сметка бразилецът с испански паспорт не остави шансове на Шварцер със силен удар под гредата. 

Само четири минути по-късно "Челси" можеше да изравни, като отново ситуацията дойде след статично положение. Луис засече с глава и топката срещна гредата, след което Куртоа успя инстинктивно да я избие в корнер. 

В 72-ата минута "Атлетико" реши мача с трети гол, подобен на първия. Тиаго изведе вдясно Хуанфран, който центрира към далечната греда, където Туран игра с глава. Ударът му се отби в гредата, но топката се върна в него и той без проблем я насочи във вратата.

"Дюшекчиите" можеха да отбележат и четвърти гол, след като Филипе Луис премина технично през двама играчи на "Челси" и опита да прехвърли Шварцер, но австралийският врата успя да избие с една ръка. 

"Челси" пък нямаше никаква идея как да достигне до второ попадение. Едва в 93-ата минута сините бяха близо до попадение, след като Азар се справи с двама защитници на "Атлетико" и стреля в близки ъгъл, но Куртоа отново спаси вратата си, а при добавката Тери прати топката над гредата

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати