26 Април 2024 г. Петък

Германци ни наредиха след Албания по правна сигурност

2014-04-30 07:34:03

"Капитал Daily"България е зад Албания по правна сигурност". Честата промяна на закони, корупцията и непрозрачните обществени поръчки са основните критики на анкетираните. Допитването е направено през февруари сред 99 фирми - членки на ГБИТК. Успоредно с него подобни анкети са проведени от германските външнотърговски камари в още 15 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като сравнението показва, че в проблемните области България е сред най-зле представящите се държави. Изключително слаби резултати има страната и по отношение на образованието и наличието на квалифицирани работници.

"Хюмън райтс уоч" са лъжци и измамници", обявява Николай Чирпанлиев, ръководител на Агенцията за бежанците. "По нагъл, циничен и лъжлив начин те заблуждават общественото мнение. Това е организация, която си служи с измама, и аз няма да прочета техния доклад", прави своя коментар за "Труд" г-н Чирпанлиев, по повод данните за издевателства над бежанци в нашите лагери, цитирани в доклад на международната организация "Хюмън райтс уоч". 

"Сега"Стана ли по-розово в Розово?" Неизвестното до вчера казанлъшко село се "прослави" тези дни, като изгони 17 сирийски бежанци, които неразумно взеха там къща под наем. Само ден-два бяха нужни на местните жители "патриоти" да покажат на чужденците, че са нежелани. Случката, колкото и изолирана да е, показва докъде бе докарана немалка част от българското население, подложена на всекидневната пропаганда на търговците на страх, съчетана с мизерия. 

Месец преди европейските избори на 25 май трите най-големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, запазват устойчиво влиянието си в обществото, а процентите на малките падат. В същото време се забелязва леко повишение на интереса към участие във вота, анализира в дълбочина нагласите към вота последното социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 23-26 април и цитирано от "Сега". С два процента са се увеличили хората, твърдо решени да пуснат бюлетина - от 44% на 46%. ГЕРБ запазва, макар и минимална, преднина пред БСП със 17.6 процента срещу 15.9 на сто. Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си. ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но активизира по-малък брой избиратели. "България без цензура", АБВ и Реформаторският блок са с изравнени шансове за евродепутати.

"Дума" продължава темата с информацията за подписаното споразумение за политическа почтеност и толерантност на предстоящите европейски избори, подкрепено от 9 от участниците в надпреварата за Европейски парламент. Инициативата е на Движение за национално единство и спасение "ДНЕС", което отново призова политиците за толерантна предизборна кампания. Документът цели да се гарантира провеждането на почтена предизборна кампания, без обидна терминология и с ясни послания.

Номерата на бюлетините на отделните партии определиха реда, в който желаещите да се включат в инициативата подписаха споразумението. "Партия на зелените", Християндемократическата партия, Реформаторският блок, БАСТА, "Коалиция за България", КП КОД (ОБ, НДСВ, СДП), ГЕРБ, БКП и Движение "Гергьовден", което е коалиционен партньор от "България без цензура", подписаха споразумението и заявиха готовност да водят честна, толерантна и почтена политическа битка.

"ДПС и ГЕРБ се готвят да фалшифицират вота", за това предупреди в Стара Загора лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков. Според него двете партии готвят коалиция, с която да управляват, пише "Труд".

"На 1 май БСП събира хиляди в София", съобщава "24 часа". Това е традиционният митинг-шествие за Деня на труда и международната работническа солидарност, който БСП организира. 

Предизборните новини са допълнени от информацията, че прокуратурата, МВР и ДАНС са създали единно звено, което ще проследява законността на евроизборите, негов ръководител ще е зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Професор Михаил Константинов обяснява в интервюто си за "Стандарт"Евромачът започна с гол на прокуратурата, която повдигна обвинения на двама висши магистрати, а вероятно ще бъде привлечен на подсъдимата скамейка и висш държавен чиновник. Иначе гледката е тривиална. Прави впечатление, че зелената идея е провалена - имаме цели три зелени партии, а същевременно в цяла България се сече до корен. 

Реформаторите ще бъдат наказани затова, че не ходят при хората. АБВ са близо до спечелването на мандат, но не знам дали ще успеят. Личната оценка за Ивайло Калфин е доста висока и с много надвишава тази за АБВ. ДПС винаги има скрит вот, който не бива да се подценява. Трудно е да се разбере какво мислят избирателите на движението. Грешката с бежанците беше, че пуснахме куцо и сакато, а после ги наблъскахме в гета. Поведението на България спрямо тях беше грешно още от самото начало. Не може българската граница да бъде пресичана от кой където му скимне!" 

"ЕС в момента е американски съюз със седалище в Брюксел. А трябва да бъде съюз на суверенни държави и всяка от тях да участва в управлението му с равен брой депутати. Ето защо е наложителна реконструкция на ЕС - с основа, базирана на християнските ценности", заявява своята оценка пред "Атака" Волен Сидеров.

Стоил Тойчев, прокурорът, разследвал Веселин Пенгезов и Петър Петков, споделя своята стратегия по делото и работата си в годините назад по него в интервю за "24 часа". "За 6 месеца изчетох 1 терабайт текстова информация, иззета от компютри, нейният обем е равен на 1500 филма. Работил съм по делото непрeкъснато, дори нощем, през почивните дни и отпуски. Не се притеснявам да вляза с това дело в съдебна зала, но законът не го позволява. Никога не се интерсувам кой какъв е по делата, които наблюдавам. Като прокурор за мен съществуват само два цвята - бяло и черно. Който вижда и в сиво, да става политик или дипломат. Не става дума за обикновени нарушения, а за подмяна на почти целия проект, за съставяне на нови документи със задна дата, за фрапантни нарушения по договор, извършени от страните по него. Нарушенията са били ясни и за експерт Мария Колева, дъщеря на Иван Колев от тогавашния ВСС. За подмяната на документите по проекта са знаели Мария Дивизиева, ръководител на ОПАК и наследничката й на поста Мария Димитрова."

След като първо Европейската комисия, а после и държавата спряха плащанията по програма "Околна среда" (ОПОС), последният удар върху изпълнителите и бенефициентите беше нанесен вчера от фонда за местно самоуправление ФЛАГ. Фондът, който финансира общините по проектите им за европрограми, спря всички плащания по сключени вече кредитни линии и няма да разглежда и нови искания по "Околна среда", съобщава "Капитал Daily". Емил Савов, който е част от борда на ФЛАГ, потвърди пред "Капитал", че решението е взето, за да се запази кредитния портфейл на фонда. "След като от ЕК няма плащания, а от февруари спряха и плащанията от държавния бюджет, всички кредити автоматично стават рискови. Това е в голямата си част мостово финансиране, докато дойдат парите от "Околна среда", а те няма да дойдат засега", обясни Савов.

Да не се губят дни от годишния отпуск, ако той не се ползва в рамките на две години. Това предложение направиха синдикатите. Предстои то да бъде обсъдено с властта и бизнеса в Съвета за тристранно сътрудничество в следващите седмици, информира "Стандарт". Работодателите обаче засега са на различни мнения. 

Част от тях подкрепят идеята, а други - не. "Трупането на неползван отпуск е проблем на държавната администрация, в частния сектор като цяло това не се наблюдава", коментираха представители на работодателски организации.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати