19 Април 2024 г. Петък

Източна Европа се страхува от мощта на Русия

2014-04-30 00:33:16

От заглавията в пресата и от коментарите за кризата в Украйна в източноевропейските държави членки на Европейския съюз (ЕС) ясно се разбира колко деликатен е този въпрос от Талин до София. Там се говори за "слепотата на Запада" и с безпокойство се спекулира за една потенциална бъдеща "германско-руска ос", пише Кено Ферзек в "Шпигел онлайн".

Коментатори се оплакват, че "Путин чертае нови граници в Европа" и се питат коя държава ще стане "следващата жертва на Русия"ще погълне Молдова" или скоро "ще поиска и Финландия".

Страхът от експанзивната по неосъветски начин Русия и от слабия и бездействащ Запад е дълбоко вкоренен в Източна Европа - все пак са минали само няколко десетилетия, откакто Хитлер и Сталин си поделиха този регион, а след Втората световна война западните сили победителки го оставиха в съветската зона на влияние, така че по-късно съветски танкове да прегазят Унгарската революция през 1956 г. и Пражката пролет през 1968 г.

Все още нито един източноевропейски президент или премиер не е формулирал открито опасението, че Западът може отново да обърне гръб на региона. Но усещането за несигурност е голямо.

След конференцията за Украйна в Женева полският премиер Доналд Туск предупреди за опасността от "нова Ялта". Румънският президент Траян Бъсеску вече няколко пъти каза, че Западът трябва да разбере, че Русия няма да се задоволи само с Крим. Путин според него "гледа с интерес към устието на Дунав". "Правилният анализ на ситуацията се прави тук, на Черно море, а не на другия бряг на Атлантика", каза наскоро Бъсеску.

"Страхът на източноевропейските страни от руска агресия не се възприема от Запада достатъчно сериозно", казва българският политолог Огнян Минчев. "За съжаление в настоящия момент нито ЕС, нито НАТО са ефективни във възпирането на Русия."Руската сила е основана преди всичко на слабостта на Запада. ЕС е колеблива империя, живяла дълго време в един въображаем свят, където промените в климата изглеждаха като най-големия враг."

Впрочем, източноевропейските страни са много отдалечени една от друга по въпроса за единната позиция срещу толкова страшната за тях Русия. 

Балтийските държави биха подкрепили по-нататъшни санкции само пряко волята си;Южен поток"

Въпреки образцовата молдовска политика към малцинствата - между другото там руският е втори официален език - още през 1991 г. тясната ивица земя на Приднестровието се отцепи, привидно, за да защити правата на живеещите там руснаци. Международно непризнатата сепаратистка република получава военна и финансова подкрепа от Москва и наскоро за пореден път поиска присъединяване към Русия.

Самата Москва, която също не е признала Приднестровската република, оставя този конфликт да тлее вече две десетилетия. От няколко месеца той се разгоря отново, понеже управляващата либерална коалиция в Молдова поддържа стабилен проевропейски курс и иска да подпише през юни споразумение за асоцииране с ЕС.
Поради тази причина още миналата година Русия заплаши със спиране на вноса на продукти от Молдова, с изгонване на молдовските гастарбайтери и със спиране на газовите доставки.

"Играта вече се играе без правила, Русия действа напълно произволно", казва молдовският политолог Игор Ботан. "Ако Молдова не получи перспектива за интеграция в ЕС, тя няма почти никакви шансове да съхрани независимостта си."

Ботан, както и останалите наблюдатели, не смята, че в краткосрочен план може да се очаква насилствено руско нахлуване в Молдова. Москва по-скоро залага на вътрешнополитическото разцепление на страната и на икономически средства за натиск, за да я отклони от пътя й към ЕС - Ботан нарича това "интелигентни средства за дестабилизация". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати