16 Април 2024 г. Вторник

"Алфа рисърч": Висока активност може да стопи до двама евродепутатите на ДПС и да даде шанс на седем партии

2014-04-29 20:08:13

Със сигурност ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат депутати в следващия Европарламент, докато "България без цензура", АБВ и Реформаторският блок са на прага на спечелването на мандат. При висока избирателна активност по-малките партии, включително и една от националистическите, най-вероятно ще спечелят до четири мандата, което ще стопи до двама евродепутатите на ДПС. Това показва новото проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" за електоралните нагласи през април 2014 г. за евровота на 25 май.

Агенцията отчита лека преднина на ГЕРБ (17.6%) пред БСП (15.9%). Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато  основната опозиционна партия има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. Според социолозите от това дали ще отидат до урните гравитиращите около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи крайният победител на евроизборите.

ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но активизира по-малък брой избиратели, поне към настоящия момент, показват данните. Предвид това, че на евровота няма да участват избирателите му в Турция, очертаващата се при него интрига е дали ще успее да вземе три или само два мандата.


"България без цензура", АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, макар и с различна степен на вероятност, отчитат от "Алфа рисърч". Партията на бившия телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%).

Симпатизантите на АБВ са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП формацията на бившия президент частично възвръща позиции (4.5%), посочват социолозите. 

Реформаторският блок - също с 4.5%, е с най-лоялен твърд електорат от трите нови играчи, но въпреки коалиционния си формат не успява да привлече достатъчно подкрепа, гарантираща му сигурно място в европарламента. Според "Алфа рисърч" липсата на обединяваща мотивация за вот в полза на блока е основното предизвикателство  в предизборната му кампания.

През април "Атака" излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%. При Националния фронт за спасение на България (НФСБ) има лек спад (3%), но трябва да се има предвид, че партии със сходни наименования отнемат част от националистическия вот, посочват от агенцията.

От останалите 13 партии най-различими са "Синьо единство" (0.9%) и "Зелените". Трите партии, съдържащи прилагателното "зелени" в наименованието си, събират общо 1.3% - почти равномерно разпределени между тях. Данните показват, че всички други партии и кандидати събират общо около 5% и на практика никоя от тях няма шанс да прескочи бариерата от 5.88%, необходима за излъчване на евродепутат.

Заявената готовност за гласуване е около 46%, като се наблюдава лек ръст в сравнение с проучването от месец март.

От "Алфа рисърч" са очертали три хипотези за изхода на кампанията, подредени по степен на вероятност. Първата е увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата - АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок, и по-слабо вероятно - някоя от националистическите формации. Според "Алфа рисърч" при максимално оползотворяване на гласовете им те могат да получат до 4 мандата. В този случай  ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП - 5, и ДПС остава с 2.

Следващата по вероятност хипотеза на социолозите е "потъване" на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата.

Третата хипотеза е минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат - разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС с възможно равенство между първите две, смятат от агенцията.

Редовното национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч" е направено от 23 до 26 април. Проведено е сред 1024 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати