Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Политика arrow "Алфа рисърч": Висока активност може да стопи до двама евродепутатите на ДПС и ...

"Алфа рисърч": Висока активност може да стопи до двама евродепутатите на ДПС и да даде шанс на седем партии

  Print E-mail
2014-04-29 20:08:13
източник: dnevnik.bg

Със сигурност ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат депутати в следващия Европарламент, докато "България без цензура", АБВ и Реформаторският блок са на прага на спечелването на мандат. При висока избирателна активност по-малките партии, включително и една от националистическите, най-вероятно ще спечелят до четири мандата, което ще стопи до двама евродепутатите на ДПС. Това показва новото проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" за електоралните нагласи през април 2014 г. за евровота на 25 май.

Агенцията отчита лека преднина на ГЕРБ (17.6%) пред БСП (15.9%). Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато  основната опозиционна партия има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. Според социолозите от това дали ще отидат до урните гравитиращите около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи крайният победител на евроизборите.

ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но активизира по-малък брой избиратели, поне към настоящия момент, показват данните. Предвид това, че на евровота няма да участват избирателите му в Турция, очертаващата се при него интрига е дали ще успее да вземе три или само два мандата.


"България без цензура", АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, макар и с различна степен на вероятност, отчитат от "Алфа рисърч". Партията на бившия телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%).

Симпатизантите на АБВ са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП формацията на бившия президент частично възвръща позиции (4.5%), посочват социолозите. 

Реформаторският блок - също с 4.5%, е с най-лоялен твърд електорат от трите нови играчи, но въпреки коалиционния си формат не успява да привлече достатъчно подкрепа, гарантираща му сигурно място в европарламента. Според "Алфа рисърч" липсата на обединяваща мотивация за вот в полза на блока е основното предизвикателство  в предизборната му кампания.

През април "Атака" излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%. При Националния фронт за спасение на България (НФСБ) има лек спад (3%), но трябва да се има предвид, че партии със сходни наименования отнемат част от националистическия вот, посочват от агенцията.

От останалите 13 партии най-различими са "Синьо единство" (0.9%) и "Зелените". Трите партии, съдържащи прилагателното "зелени" в наименованието си, събират общо 1.3% - почти равномерно разпределени между тях. Данните показват, че всички други партии и кандидати събират общо около 5% и на практика никоя от тях няма шанс да прескочи бариерата от 5.88%, необходима за излъчване на евродепутат.

Заявената готовност за гласуване е около 46%, като се наблюдава лек ръст в сравнение с проучването от месец март.

От "Алфа рисърч" са очертали три хипотези за изхода на кампанията, подредени по степен на вероятност. Първата е увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата - АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок, и по-слабо вероятно - някоя от националистическите формации. Според "Алфа рисърч" при максимално оползотворяване на гласовете им те могат да получат до 4 мандата. В този случай  ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП - 5, и ДПС остава с 2.

Следващата по вероятност хипотеза на социолозите е "потъване" на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата.

Третата хипотеза е минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат - разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС с възможно равенство между първите две, смятат от агенцията.

Редовното национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч" е направено от 23 до 26 април. Проведено е сред 1024 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?