25 Април 2024 г. Четвъртък

Кери: Украинската криза е лично дело на Путин, той живее в собствен свят

2014-04-29 20:04:51
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че кризата в Украйна е в огромна степен личен проект на руския президент Владимир Путин и че ще има нужда от още санкции, преди Русия да спре да изнудва всички.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл", дадено късно в понеделник, той казва, че седмици наред мисли, обсъжда и се бори с украинската криза и все още не намира думи да опише мотивите на човека в нейния център - Владимир Путин.

"Почти усещаш, че той си създава собствена реалност, един особен собствен свят, откъснат от много от реалностите на терен за всички онези хора, включително за хората в собствената му страна", казва Кери.

Интервюто е дадено няколко часа след като Вашингтон обяви нови санкции срещу Русия и малко преди огласяването на новите имена на санкционирани от Европейския съюз. Той обаче, изглежда, не вярва, че работата на този фронт е приключена с четвъртия поред кръг ограничения, наложени от САЩ, допълва "Уолстрийт джърнъл"На една крачка сме от това и ако те продължат по този път, натам отиват нещата."

Кери смята, че дори на този етап санкциите имат някакъв ефект, защото Путин не е изпратил армията си в Украйна.

Но макар те да наказват обкръжението на президента, в интервюто си държавният секретар не оставя никакво съмнение, че според него руските действия са продукт не на някакъв колективен руски мироглед, а на амбицията на конкретен човек - руския президент.

Украинската криза, казва Кери, е "очевидно предизвиквана от една личност по начин, който е уникално неподходящ за ръководител от ХХI век".

"Това е забележителна демонстрация на лична реакция към нещо, което не се вписва в поуките от последните 60-70 години. Това е толкова откъснато, че човек се плаши от последиците. Мисля, че руският народ ще плати висока цена за това. Жалко за руснаците, които очевидно не разбират цената, която ще трябва да платят, а всичко, изглежда, се дължи изключително на президента Путин."
Според Кери заиграването с национализма от страна на руския президент е "опасно в това време и на това място".

Той също така отхвърля твърденията, че руснаците импровизират и действат спонтанно. "Няма спор, че плановете в Крим се изпълняват по много добре премислен начин. Очевидно е, че е имало план. Както и че той се реализира по волята на решителността на един-единствен човек, да го кажем така."
САЩ ще помогнат на руските въоръжени сили, но Кери отхвърля като нереалистични призивите да се изпрати бойно оръжие, за да се променят нещата. "Всеки специалист по отбрана разбира, че за да предизвика някаква промяна някакво въоръжение от отбранителен характер, е нужно време хората да бъдат обучени да го използват, да не говорим за доставянето му. Изграждането на капацитет в армия с размера на украинската, за да може тя да противостои на армия с капацитета и размера на руската, не е задача за един ден.

След множество часове, отдадени на дипломатически усилия, и пропътувани хиляди километри в дипломатически совалки Джон Кери не е оптимист за близкото бъдеще, допълва "Уолстрийт джърнъл" и нарича резултатите "разочароващи".

Той смята, че дори и без нахлуване на руската армия в Украйна "мисля, че нещата ще се влошат до степен на "гореща" конфронтация, а и имаме провокатори, които са абсолютно способни и се опитват да раздухат подобен пожар".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати