29 Март 2024 г. Петък

Депутатите облекчиха условията за концесия на плажовете

2014-04-29 20:03:07
Депутатите облекчиха условията за концесии на плажовете като гласуваха на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ден преди празничните дни. В същото време парламентът окончателно отхвърли предложенията, инициирани от природозащитниците, които да спрат строителството в защитени зони от Натура 2000 на плажа и да предотвратят случаи като този с Карадере.

Двама са подкрепили, 50 са били против и 23 са се въздържали при гласуването в зала на текстовете, които забраняват строителство в защитени зони от мрежата "Натура", които попадат в територията на зони А и Б на Черноморското крайбрежие. Преди това те бяха отхвърлени от парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда. Текстовете с поправките са подготвени съвместно от ПП "Зелените", екокоалиция "За да остане природа в България", Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Гласуването показа, че двете най-големи партии - ГЕРБ и БСПсъс конкретни обещания в предизборните си платформи за 2013 г. за спиране на застрояването на Черноморието, в парламента и в пленарна зала гласуват различно.

Малко преди гласуването протестиращите граждани пред сградата на Народното събрание направиха опит да внесат отворено писмо до депутатите, с което да ги убедят "да гласуват по съвест и все пак да защитят плажната ни ивица от бетона." Никой от народните представители обаче не пожела да ги покани в сградата на парламента, каквото е уловието, за да могат те да влязат и им предадат гражданската си позиция, разказа за "Дневник" Андрей Ралев от коалицията. Писмото е подписано от името на коалицията "За да остане природа в България". "Без промяната в закона , която предлагаме, след още 5-10 години ще осъмнем с напълно бетониран бряг и ще ни е срам да погледнем собствените си деца и внуци в очите. Днес се решава бъдещето им и то е във Вашата ръка. Затова е важно да гласувате "за" предложението," се казва в писмото, което депутатите не чуха.

Гласуваните промени предвиждат концесионните договори за плажовете да се подписват за 20 години. Отхвърлено беше предложението на Янаки Стоилов от БСП заварените договори да бъдат удължени.Предвидено е още наемната цена да се определя във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя.

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности да могат да се поставят и на 100 м плажна ивица от брега – т.нар. на зона А на Черноморското крайбрежие, гласят приетите поправки. Сергии ще могат да се поставят върху 2% от общата площ на плажа. Досега ограничението беше търговски обекти да има върху 1% от активната площ, но увеличението е четирикратно на практика, защото се взима за база общата площ, предупреждават експерти.

Според социалистите въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Черноморските общини сами ще определят периода за забрана на строителните дейности, както гласи приетото предложение на ГЕРБ.

Най-късно до 1 март всяка година, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати