26 Април 2024 г. Петък

Сватбени поличби

2010-09-03 09:04:06

Краят на лятото и началото на есента са много подходящо време за сватба. Но преди да встъпите в брак, е добре да сте запозната с всевъзможните народни предзнаменования, които може да предскажат бъдещето на вашата връзка и да ви помогнат да изградите дълъг и щастлив семеен живот. Или най-малкото да ви развеселят!

Някои от тези предзнаменования са известни на всички – например девойката, която хване букета на булката, първа ще се омъжи. Но има и не толкова разпространени.

Една част от тях са свързани с разнообразните сватбени атрибути. За лоша поличба се смята да дадеш на някой друг да премери годежния ти пръстен – при това не само преди сватбата, но и след нея.

Сватбените обувки на булката също не трябва да бъдат нови. В краен случай, купете ги предварително и ги обуйте няколко пъти преди сватбата. Тогава те ще привлекат в дома ви късмета и благоволението на съдбата. Съществува народно поверие и за модела на обувките – те трябва да са затворени отпред.

Оказва се, че особено значение има и кутийката, в която е бил венчалният пръстен. Тя в никакъв случай не трябва да попада в ръцете на булката – това не е на добро. Но затова пък, ако я вземе кумата или друга неомъжена гостенка, тя скоро ще се омъжи.

Поличби, свързани със скорошна женитба, има и за мъжете. Докато булката хвърля букета към неомъжените си приятелки, младоженецът хвърля жартиера на булката към ергените. Който го хване ще се ожени най-бързо.

В деня на сватбата младоженците не трябва да се прозяват. Ако някой от двамата кихне, това е на късмет, а ако булката я засърби лявата ръка –

Според първия, веднага след церемонията младоженците трябва да се погледнат заедно в огледало. Според втория, до мястото на бракосъчетанието трябва да се пътува не по най-късия, а по най-дългия маршрут. Това позволява на бъдещото семейство да се избави от всичко лошо и зло, т.е. да го изгуби по пътя. Третият начин е младоженецът да постави в дясната си обувка монета и така да ходи през целия ден. След това трябва внимателно да я пази – тя ще привлече богатството в дома.

Много двойки се разделят, ако денят на сватбата се окаже облачен. Но ако по време на сватбата завали дъжд, това е на хубаво – всичко ще върви като по мед и масло.

Има и неща, които са абсолютно забранени в деня на сватбата. Например, не трябва да се изтърват пръстените и ръкавиците, да се чупят огледала (чинии може!), а булката и младоженецът не трябва да се снимат поотделно. Желателно е те да не се разделят нито за минута – колкото повече време от сватбата те са заедно, толкова по-здрав ще бъде бракът им.

И накрая, в деня на сватбата не трябва да се носят скъпоценности – това е лош знак. Ако не можете без бижута, изберете някакъв друг вид качествена бижутерия. И бракът ви ще бъде успешен!

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати