29 Март 2024 г. Петък

Неравенството в доходите у нас най-голямо в Сливен

2014-04-29 08:37:11

Неравенството в доходите на населението по области у нас е най-голямо в Сливен, а най-малко - в Благоевград, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

В Сливен отношението между доходите на най-богатите и най-бедните 20% от домакинствата е 12,6. Следват Пазарджик - 11,6, и Видин - 10,8. Средно за страната този показател е 6. 

Най-малко е неравенството в Благоевград, където доходите на богатите и бедните са в отношение 3,5. Следват София-област - 3,8, и Габрово и Кърджали – 4.

Във Видин и Сливен е най-висок делът на хората, които попадат под линията на бедност. Според данните най-малко са бедните в Благоевград, Ловеч и София.

Платеното майчинство противопостави синдикати и работодатели, пише на своите страници "Телеграф". От КНСБ настояха вчера отпускът по майчинство да бъде удължен с още 6 месеца. Бизнесът не прие идеята, аргументирайки се с тезата, че трябва да се мисли как да се помогне за връщане на родителите на пазара на труда, а не майчинството да се превръща в професия.

За умерено увеличение на работните заплати, призова премиерът Пламен Орешарски на конференция за заплащането на труда, организирана от КНСБ, отразява събитието "Стандарт". "Нивото на заплатите у нас е най-ниското в ЕС. Това обяснява и динамичния темп на тяхното увеличаване", разясни той. "Трябва да се избягва изпреварване на ръста на заплатите пред този на производителността"Бързи ръстове ще доведат до загуба на конкурентоспособност, защото сме ограничени от валутния борд". 

"Труд" прави анонс на първа страница, уточняващ, че Мария Девизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, ще стане обвиняема. Тя ще отговаря по делото срещу двамата висши магистрати ген. Веселин Пенгезов и полк. Петър Петков като бивша ръководителка на европрограмата "Административен капацитет". Вчера Дивизиева обяви, че вече е получила призовка и ще излезе в отпуск до изясняване на случая. 

Със спорове относно приоритетите на Столичната община бе прието вчера касовото изпълнение на бюджета на София. Представителите на БСП категорично бяха против приоритетните пера на СО, в които социалните разходи нямат желаното равнище. Кметът Йорданка Фандъкова прие критиката на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов за политически, защото двете партии имали принципни разминавания, коментира сесията "Дума". 

Кметът очерта и приоритетите на управляващите в столицата като събираемост на данъците и постъпления от общински такси. По тези пера Фандъкова отчете изпълнение на бюджета от данъци в рамките на 98%, а от такси - 87%. 

Пред "Труд"Санирането стигна Казахстан, но нас ни подмина. Като цяло интересът не е този, който очаквахме. Направихме проектите, но  ако самите собственици не пожелаят, не можем насила да ги накараме да санират."

"Стандарт" публикува личната позиция на британския посланик в София Джонатан Алън, споделена от блога му на страницата на външното министерство на Великобритания, относно отношенията между ЕС и Русия, кризата в Украйна и България.

"В сравнение с бившите комунистически държави, България е може би страната с най-бавен и продължителен преход, което означава, че много овластени фигури, чиято лоялност не се е променила, са запазили влиятелните си позиции. Има хора, които изпитват носталгия по този период. Много българи са свързани с Русия и руския народ чрез силни културни и лични връзки. Русия е седмият по значение експортен пазар за България (първите шест са държави-членки на ЕС). 

Но Русия държи много от енергийните карти в България. Често чувам и чета, че в България има силни бизнесмени с икономически интереси и политическо влияние, които са свързани с Русия. Всички фактори, предпоставящи към тази двузначност, могат да бъдат доловени както в разделението на общественото мнение в България спрямо Русия, така и във вътрешнопартийните различия", заключава Негово Превъзходителство посланик Джонатан Алън.

"Солидарен фонд с 50 млн. евро ще пази фермерите от фалит", разяснява в интервюто за "24 часа" зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. "От Програмата за развитие на селските райони няма нито загуба на средства, нито спиране на проекти - това обясни и говорителят на еврокомисаря по земеделието. Очакваме ЕК да ни глоби 3 млн. лв. заради луксозните джипове, безумие е парите от ЕС да се ползват за аргумент при политически боричкания. Проекти на млади фермери ще се приемат от май-юни, ще изпълним обещанието си”, категоричен бе той. 

"Българските поети ги убиват преди да са получили награда", е изводът на Любомир Левчев, споделен пред "24 часа"Духовните неща са невидими и любовта побеждава ненавистта - дори и след разпятие". 

Темата на "Преса" обявява "Големите обещания за евровота". "Обещавам, че този ще го побеждаваме, докато е лидер на БСП",  каза Бойко Борисов в зала "Армеец" на 27 април по адрес на Сергей Станишев. А за "Южен поток"Аз досега да го бях подписал и да го бях построил". "България няма време за губене с ГЕРБ", атакува Стнишев на старта на своята кампания в НДК, подкрепен от кандидата на ПЕС за ръководител на Еврокомисията Мартин Шулц. 

"Нашите опоненти не са се примирили, те търсят реванш и вече заплашват", подчерта той. Николай Бареков пък се закани да отнеме България от "ръцете на политическата олигархия". "Това ще е най-тежката, най-мръсната и най-компроматната кампания", прогнозира Георги Първанов, откривайки състезанието за АБВ. Водачите на листи обещават от предсрочни избори до безплатни лекарства.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати