19 Април 2024 г. Петък

Родители на деца от НГДЕК съдят министър Петър Стоянович

2014-04-28 09:39:47

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил – Философ” заведоха дело срещу Министерството на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им. Според жалбата, със своите действия и бездействия, както и със заповед на министър Стоянович от 21 февруари 2014 г., ръководството на министерството е причинило постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул.”Кирил и Методий”, определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората. 

За ремонт на сградата на гимназията Европейският съюз е дал 2, 2 млн. лв. Ремонтът е приключен през ноември 2013 г., но въпреки това НГДЕК не се връща там, благодарение на действията и бездействието на министъра на културата, казват родителите.

По този начин бе поставен под въпрос целият финансиран със средства на европейския данъкоплатец проект. Всичко това се случва, въпреки че още през септември 2013 г. Столична община връчва на министъра протокол, че сградата на ул.”Кирил и Методий” е опасна и се нуждае от сериозен ремонт. Представен му е и технически паспорт на сградата, който също свидетелства за плачевното й състояние.

Предупреждението е пренебрегнато и след изрично настояване от директора на Националната дирекция за строителен контрол от декември 2013 г. Изготвената по поръчка на министерството експертиза, която потвърждава за пореден път през януари 2014 г. опасността и състоянието на сградата, е скрита от обществото с мотиви за конфиденциалност.

През февруари министърът най-сетне реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но бързо се разколеба и издаде нова заповед за оставане в опасната сграда на 13-то ОУ, която родителите обжалваха. Усилията на родители и учители за по-добри условия и сигурност на учебния процес до момента не пропукаха необяснимото упорство на чиновниците. 

„Задължение на държавата е да гарантира живота и здравето на хората, особено на децата”, коментира защитникът на родителите адв. Александър Кашъмов. „Какъв по-важен смисъл има от съществуването на публични институции?”

Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, известен в статистиките на МВР с криминалния си облик, тъй като децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище. Заради постоянното напрежение и страх, родителите искат по 2000 лв. обезщетение от министерството.

Сумата ще достигне десетки хиляди, тъй като се очаква присъединяване към жалбата на още засегнати. С действията си ищците казват, че се надяват не само да защитят правата си и здравето на децата, но и да спасят от интригите на нашенските управленски нрави класическото образование – едно от малкото европейски достижения у нас.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати