20 Април 2024 г. Събота

Циганите във „Филиповци” не искат кебапчета, чакат еднофамилни жилища

2014-04-28 09:36:52

Проект на Столична община предвижда незаконните постройки в столичния квартал „Филиповци" да бъдат заменени с еднофамилни къщички. Проектът е започнал още през октомври 2013 г., финансиран е с евросредства, но в момента е замразен.

В момента проектът минава през обществено обсъждане, обясни кметският наместник в квартала в ефира на БиТиВи. До месец-два проектът трябва да се одобри и след това да се избере строителна фирма, която да изгради къщичките. 
Някои от тези хора живеят тук 52 години. Не може 9-членно семейство да живее на 28 квадрата, посочи кметският наместник.

Жителите на „Филиповци" са категорични, че всеки път преди избори партиите идват да ги уговарят да гласуват за тях, а след това забравят обещанията си, а кварталът тъне в кал и мизерия.

Преди избори идват да ни се молят, обещават, че ще подобрят „Филиповци". Но после забравят. Сами си прокарахме водопровод, сами си направихме тоалетните, каза жителка на гетото, определяща себе си като коренячка-софианка, омъжена там от 50 години. Тя посочва, че и нейната къща е незаконна, но е подала молба за узаконяване, за да може синът й спокойно да живее в нея със семейството си.

Мит е раздаването на кебапчета на циганите, заявиха няколко от другите обитатели на гетото. По думите им те сами могат да си купят кебапчета - не били толкова скъпи.

Истинският циганин не продава гласа си, както предполагам и истинският българин. Продават се мангалите, каза мъж на средна възраст. Идват, агитират, но след това нищо не правят, коментира още той.

Според адвоката Николай Хаджигенов, гост в студиото на „Тази сутрин", коментарът на циганите от „Филиповци" е послание към партиите, че гласовете им се продават скъпо. Това еполитически цирк, пазарлък, посочи той. Случва се всеки път преди избори, коментира адвокатът традицията на политическите партии да влизат в гетата и да „ухажват" най-бедните прослойки с цел да получат гласовете им.

Хаджигенов каза още, че няма как толкова постройки да бъдат узаконени, те трябва да се блъснат, а на тяхно място да се построят нови.

Журналистът Румен Леонидов пък каза, че политическото говорене на тема „малцинства" обслужва политически интереси. Една партия, благодарение на своята логорея по отношение на циганите, и досега е в парламента, припомни той.

Според него, управляващите съзнателно използват бедността на малцинствата. Трябва да има малцинство на ръба на оцеляването. Определена партия дава сума на един барон, който даже не ги и разпределя. Периодично плаща борчове на циганите в кварталните магазинчета и по този начин ги държи. Много пъти две партии дават на един и същи барон, допълни Леонидов.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати