27 Април 2024 г. Събота

Който не плаща здравни осигуровки, ще работи като санитар

2010-09-03 08:59:12

Хората, които нарушават законите и не плащат здравни осигуровки, ще работят като санитари няколко месеца в болниците. Това съобщи здравният министър проф. Анна-Мария Борисова вчера. Тя даде за примера Франция, където работодатели, които не плащат здравни осигуровки на служителите си, плащат солени глоби. Тя ще предложи към общините да се създадат специални фондове, които да плащат за лечението на социално слабите пациенти, пише Монитор. 

Сега болниците губят всяка година милиони от хора без здравни осигуровки, които приемат на лечение. На практика те не могат да бъдат върнати, защото обикновено ни ги докарват като спешни случаи, на които по силата на Закона за здравето и Закона за лечебните заведения не може да бъде отказано лечение, д-р Димитър Димитров - председател на Асоциацията на работодателите в болничното здравеопазване и директор на университетската болница за активно лечение „Света Анна” в София.

По думите на проф. Борисова въвеждането на електронна здравна карта от следващата година, когато реално ще заработи здравната реформа, провеждана от правителството, ще пресява най-прецизно кой е здравно осигурен и кой не е. Здравеопазването ни е болно, но е лечимо, макар и със закъснение, изрази оптимизъм тя. Всички действия трябваше да бъдат предприети доста по-рано. Здравеопазването боледува от 20 години, а от 10 нищо не е мръднало. Всички сме убедени, че трябва да бъдат предприети радикални мерки, подчерта здравният министър пред бТВ. Първата стъпка според нея е въвеждането на задължителни медицински стандарти за всяка специалност, които точно и ясно ще посочват какво точно трябва да се направи при лечението на една диагноза и грижите за болния след това, както и задълженията на медиците.

Втората обаче, съвсем не маловажна, е контролът дали те се спазват и кой как си върши работата в болниците, каза още проф. Борисова и не скри, че тези от тях, които не могат да изпълнят стандартите, ще бъдат закрити. Според нея еднодневната хирургия е начинът, по който не само ще бъдат намалени разходите на болниците, но и ще се повиши качеството на самото лечение.

В лечебните заведения сега няма легла, защото хроничните болни са ги ангажирали, а те са за острите случаи“, категорична е Борисова. Хроничноболните не бивало да бъдат приемани в болниците, а да се лекуват в доболничната помощ.

Еднодневната хирургия е широко практикувана в Европа. Време е да бъде застъпена по-широко и у нас, коментира през „Монитор” д-р Димитър Димитров. Тя не само пести легла и труд на персонала, но и разходи на болниците, коментира той, но подчерта, че за еднодневна хирургия все още няма клинична пътека, по която касата да плаща на лечебните заведения.

Сега повечето големи болници извършват т.нар. еднодневна хирургия, но се налага пациентите да си плащат консумативите за нея.

До десет дни службите ще разкрият как се източват парите за здраве, каза междувременно премиерът Бойко Борисов пред bTV. Това, което работим с колегите, е да докажем как капка по капка вир става. Ще покажем доста фрапантни случаи. Ние нямаме възможност всяка операция или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Ще покажем как операция на едно нещо се пише в документите като операция на апандисит, за да може да се вземат пари, каза министър-председателят.

Ще съдействаме с всичко по силите и в правомощията ни на службите за проверките, заяви пък директорката на Изпълнителната агенция „Медицински одит” доц. Златица Петрова. Правомощията на агенцията се разпростирали до проверка на качеството, стандартите и управлението на болниците, но каквото е нужно, щяло да бъде предоставено.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати