26 Април 2024 г. Петък

Днес се навършват 28 години от ядрената катастрафа в Чернообил

2014-04-26 08:20:23
На 26 април 1986 година в 01:23 часа местно време в реактор номер 4 на централата в Чернобил, в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухва пожар. 

Последва най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, при която радиация се разпространи над голяма част от Европа, но най-силно над Украйна, Русия и Беларус, тогава републики на СССР.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

 


На 26 април 1986 г.в централата се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това учение е продиктувано донякъде от инцидент, станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа, която има същия тип РБМК реактор. 

Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да произвежда ток още няколко часа, достатъчен за собствените нужди на реактора. През това време персоналът трябва да спре реактора. 

Счита се, че процедурните нарушения са спомогнали за инцидента. Едно от тях е недостатъчна комуникация между операторите и служителите, отговарящи за безопасността.

"Близо 600 000 души са участвали в овладяването на последиците от аварията. Близо 300 000 от тях бяха украинци. От тях 100 000 в момента са инвалиди", твърди Владимир Холоша от министерството на извънредните ситуации.

Изследване на ООН от 2008 г. отчете "драстично нарастване на заболяванията от рак на щитовидната жлеза в Украйна и отвъд границата с Беларус. Децата са били особено уязвими, тъй като са пиели мляко с високи нива на радиоактивен йод.

През 2006 г. международната организация на лекарите за предотвратяване на ядрена война (International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW) обяви в свой доклад, че между 12 000 и 83 000 деца са родени с вродени деформации в района на Чернобил и между 30 000 и 207 000 по света са били генетично увредени.


Три години по-късно книга на група руски и беларуски учени, публикувана от Нюйоркската академия на науките, твърди, че предишните проучвания са използвали неверни данни от съветската статистика. "Официалната позиция на Чернобилския форум (консорциум от осем агенции на ООН и представители на Беларус, Русия и Украйна - бел. ред.) е, че близо 9000 смъртни случая са предизвикани от инцидента, а около 200 000 хора страдат от заболявания, предизвикани от катастрофата", пишат авторите на "Чернобил - последиците от катастрофата за хората и околната среда".

"По-точни изчисления показват, че близо 400 милиона човешки същества са били изложени на радиацията от Чернобил и в продължение на поколения те и техните наследници ще страдат от унищожителните последици".

Ядрената централа в Чернобил, чийто последен реактор продължаваше да произвежда електроенергия, бе затворена през декември 2000 година. 

Над 300 души живеят и до днес в 30 км радиоакативна зона. Това са хора, които за нищо на света не искат да напуснат домовете си, макар и те да са заразени с радиация. Те живеят по правилата на натуралното стопанство - ядат това, което произведат. Започват да се връщат по домовете си няколко седмици след аварията - някои не знаели, що е то радиацията, други си мислели, че само се опитват да ги сплашат, трети не искали да оставят имуществото си, четвърти просто предпочитат да си умрат у дома.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати