29 Март 2024 г. Петък

Новините от пресата днес

2014-04-26 08:12:17

Преглед на новините днес

 

Кампания.

"Дума":

Започна предизборната кампания за нов ЕП

Предизборната кампания за депутати в Европейския парламент започна официално вчера. България има право на 17 депутати в 751-местния ЕП. До надпреварата ЦИК допусна 18 партии, 6 коалиции и 4 инициативни комитета. Гласуването в България е на 25 май. Мандатът на европейския депутат е 5 години. Евровотът у нас ще се проведе по правилата на новия Изборен кодекс, приет на 21 февруари.
Евроизборите са първите, след като Договорът от Лисабон през 2009 г. даде на ЕП редица важни нови правомощия. Така за пръв път резултатите от изборите ще се взимат предвид, когато държавите членки на ЕС номинират новия председател на Европейската комисия. Наследникът на Жозе Мануел Барозу се очаква да бъде излъчен от политическата сила с най-много евродепутати.

 

 

Статистика.

"Сега":

НСИ ще има нов председател

Националният статистически институт (НСИ) ще има нов председател. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба, в което се казва, че премиерът Пламен Орешарски благодари за работата на Ренета Инджова като председател на Националния статистически институт (НСИ). Премиерът се е срещнал с Ренета Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й. Министър-председателят е отбелязал своята признателност за направеното от Ренета Инджова на отговорния пост и й пожелал успех в бъдещите й начинания. Двамата обсъдили и работата на Института.

 

Реакция.

"Дума":

Йовчев нарече обвиненията на "Хюман райтс" фрапираща лъжа

Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира с искрено възмущение тезите на "Хюман райтс уоч", че България е намалила притока на бежанци с насилие спрямо тях. Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, възмути се той по повод текста на Бил Фрелик, в който се цитират случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция.

 

Побой.

"Труд":

Пребиха жестоко Георги Харизанов, състоянието му е тежко

Бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов е бил пребит снощи в София, съобщи БНР.
Инцидентът е станал около 22 часа в столичния квартал "Красна поляна".
Харизанов е бил в компанията на съпругата си. Той е бил нападнат от двама мъже на улицата, които са го пребили с железни тръби.
В момента Харизанов е във ВМА, в тежко състояние, с опасност за живота. Харизанов е със счупена ръка, счупени ребра и хематоми по главата. Инцидентът е станал пред жилището му.

 

Жертви.

"Стандарт":

Потоп глътна семейство

Пороите взеха първите си жертви. Кална вълна погълна цяло семейство край хасковското село Винево. Колата на 30-годишната д-р Ширин Рамаданова била отнесена от придошлата река Демерджи дере. Заедно с лекарката в автомобила били и 4-годишният син на лекарката - Мерт, баща й Мюмюн (56 г.) и нейната майка Ресмие. Телата на двете жени бяха намерени вчера. Спасителите все още издирват детето и дядо му. Надеждите, че ще бъдат открити живи, обаче не са големи, защото колата, с която са пътували, е смачкана до неузнаваемост.
Код жълто за проливни дъждове беше в сила за половин България вчера. Днес пороите се очаква да намалеят, но ще започнат с нова сила още в неделя, прогнозират синоптиците. Слънце може да очакваме чак за Гергьовден.

 

Посмъртно.

"Монитор":

Наградиха посмъртно командоса от Лясковец

Командосът Емил Шарков, който бе убит при провалената акция в село Лясковец, беше награден посмъртно с почетен знак на МВР І степен. Отличието бе връчено на съпругата му Милена Шаркова на официална церемония в щаба на баретите.
„Героизъм, смелост и себеотрицание - това е смисълът на отличието. Действията на нашия колега и приятел съдържат дори повече, отколкото казват тези думи", заяви на церемонията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати