19 Март 2024 г. Вторник

Сделката между Nokia и Microsoft вече е официална

2014-04-25 21:27:09

Microsoft и подразделението за устройства и услуги на Nokia най-сетне се обединяват официално. Придобиването беше оповестено официално от Microsoft, след като сделката получи одобрение от акционерите на Nokia и от държавните регулаторни органи от цял свят.

По думите на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела мобилните възможности и активи на подразделението ще помогнат на Microsoft да “придвижи напред трансформацията си”. Той подчерта, че компанията и нейните партньори продължават да са отдадени на създаването на по-бързи иновации в свят, в който е ориентиран към облака и към мобилните устройства.

Оттук насетне бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп ще е подчинен на Надела. Той ще бъде изпълнителен вицепрезидент на разширената бизнес група за устройства Microsoft Devices Group, която ще включва както смартфони, така и таблети Lumia, мобилни телефони Nokia, хардуерът Xbox и други.

Сделката означава, че Microsoft поема повече от 130 обекта в 50 страни в света, а в това число и няколко завода, занимаващи се с проектирането, разработката, производството и продажбата на широка гама от иновативни смарт устройства. От Microsoft заявиха, че приветстват служителите от тези обекти.

Въпреки това в последния момент преди Microsoft да придобие подразделението на Nokia остават неизяснени въпросите, свързани с това какво ще се случи с капацитета на производството на Nokia в Индия, пише Forbes.

Съдбата на индийската фабрика, в която работят около 7500 души, продължава да не е съвсем известна. Правителството на Индия обвини Nokia, че не е платила данъци за производството на телефони, които са за износ, а неизплатената сума възлиза на повече от 4 млрд. долара.

Заводът е построен за 500 млн. долара, а когато отваря врати, местните хора виждат в него страхотна възможност да намерят работа. Сега се стига до момент, в който Nokia запазва завода въпреки сделката. От своя страна Microsoft няма интерес към поемането на толкова голяма стъпка, особено когато става дума за спречкване със съдебната система заради данъците.

Една от възможностите е Nokia да продължи да експлоатира фабриката в Ченай за още година като производител за Microsoft, а междувременно ще работи по разрешаването на данъчните проблеми. От своя страна работниците са получили предложение да се включат в схема за доброволно пенсиониране, но нямат ясен отговор на въпроса дали фабриката ще остане отворена или не.

По отношение на брандинга Microsoft използва името Microsoft Mobile, с което назовава бизнеса на Nokia. В сделката се посочва, че Nokia запазва името само за себе си, така че, ако реши да влезе отново на пазара на мобилни устройства с ново предложение, може да го направи с марката, която е много по-популярна в тази част на света.

Microsoft пък беше пестелива в коментарите си по време на обсъждането на плановете за своята нова придобивка. Подразделението ще се влее директно в хардуерния бизнес на Microsoft, който се радва на много по-ниски маржове и ще поеме над 30 000 работници от целия свят.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати