20 Април 2024 г. Събота

Цветлин Йовчев обвини "Хюман райтс уоч" във "фрапиращи лъжи"

2014-04-25 18:11:30
Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България. Това заяви пред агенция "Фокус" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч", в който се посочват редица случаи на насилие срещу имигранти на границата с Турция.

Българската гранична полиция изблъсква обратно в Турция сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище имигранти в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., когато от властите бе приет план за овладяване и намаляване броя на търсещите убежище и на нелегалните имигранти.

Това твърди международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" (Human Rights Watch) в доклад, който официално ще бъде представен следващия вторник, 29 април, в София.

"Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади", допълва Йовчев.

Той обяснява и че българските полицаи, които са на границата, нямат в оборудването си електрошокови палки. "Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават", заяви министър Йовчев.

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.

"Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците", обяснява министърът.

По по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва и може да се провери, така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие, посочва той.

Освен това на нашата граница има постоянно присъствие на служители на "Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи. "Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на "Фронтекс" за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", коментира още Йовчев.

Според вътрешния министър трябва да се знае, че "въпреки засилените мерки преминава определено количество нелегални имигранти, които биват задържани на нашата граница."

"По логиката на посоченото в доклада те би трябвало да бъдат пребивани и връщани обратно на територията на Турция. Това не само че не се случва, но и нямаме нито един сигнал за упражнено насилие от тези хора, които са на наша територия. Напротив, искам да ви кажа, че българските гранични полицаи често пъти спасяват човешки животи. Имаме вече много, много примери в тази посока", заявява пред агенцията министърът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати