19 Март 2024 г. Вторник

Новините днес

2014-04-24 09:30:51

Темата на "24 часа"ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов". Новината в България е дошла вчера от австрийския вестник "Дер Щандарт". Авторът на разследването се позовава на източници от главната прокуратура в България и пояснява, че става въпрос за бивш военен съдия с ранг на генерал-лейтенант, който в момента е председател на Апелативния съд в София. На въпросното описание отговаря само ръководителят на САС Веселин Пенгезов.

Той е слагал подписа си под обществени поръчки, които или не са били правени, или са правени със задна дата, което е било доказано. Според самия Пенгезов - "това е поредната поръчкова история, в която се използва прокуратурата, която се явява рекетьорска организация".

"Наша клиника - замесена в трафик на органи", алармира "Телеграф". Престъпна схема е била разкрита от полицията в Израел - в сътрудничество с Интерпол. Българска клиника е изплува от нелегален канал за трансплантация на органи. От българската Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) коментираха, че "към момента нямат информация за коя клиника става въпрос".

Повишения в длъжност и звание, а не наказания заради пропуските в проекта за оградата в Сухопътните войски - това в крайна сметка е решил министърът на отбраната Ангел Найденов. Вчера правителството одобри новите генерали в армията, като за двама от тях се очакваше да понесат отговорност за скандала. Командващият пехотата ген. Нейко Неков ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев пък ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на министър Найденов щяха да бъдат наказани заради пропуски в маркетинговото проучване за съоръжението.

В крайна сметка не само не се стигна до наказания, а с вчерашното решение висшите военни бяха компенсирани, след като явно прибързано бяха определени за наказание. Както установи проверката на инспектората на Министерския съвет, основна вина за поскъпването на оградата има не Министерството на отбраната, а МВР, което е обявило погрешно първоначалната цена от 5,1 млн. лв.

Бившият американски дипломат в София Грегъри Хюстън е бил разследван по подозрение, че е продавал визи за хора от българската мафия, пише "Телеграф", позовавайки се на сп. "Нюзуик"Действията на Грег в България надминават въображението".

"Преса"Язовири и реки преливат заради валежи". Това е реална опасност при очакваните нови обилни валежи. От екоминистерството са алармирали за повишаване на нивата на реките Струма, Места, Огоста, Искър. Особено внимание трябва да се обърне на язовирите, чиито стени са в лошо състояние. Има водоеми, които застрашават инфраструктурата и населените места, така че кметовете трябва да осигурят денонощни дежурства на тези обекти.

"Труд" цитира посланието на бившия британски премиер Тони Блеър, който е убеден, че "Радикалният ислям е по-страшен от Русия" и призовава Запада да протегне ръка към Изтока, за да предотврати по-страшната катастрофа на инвазията на фундаментализма, отколкото на руския национализъм в Украйна. "Каквито й различия да имаме помежду си, трябва да сме готови да си сътрудничим с Изтока, и по-специално с Русия и Китай, защото събитията в Близкия изток си остават най-голямата заплаха за глобалната сигурност в началото на ХХI век."

"Европлощади за милиони вече се рушат", констатира "Труд". Площади в няколко български града, ремонтирани с европари, вече се рушат и се нуждаят спешно от нова поправка, показва проверка на изданието, свързана с градовете Лом, Перник, Смолян, Русе.

Вестникът поставя акцент и върху незаконното искане на застрахователите - клиентите да доплащат за сертификат "Зелена карта" за страните от ЕС при сключване на полицата "Гражданска отговорност", констатация, направена от Комисията за финансов надзор (КФН), която излезе със задължителни указания по прилагане на Кодекса за застраховането. Сертификатът е необходим само за държави, които не са страни по Многостранното споразумение за автозастраховката като Македония, Турция, Украйна, Беларус и др. При пътуване в ЕС, а също и в Андора, Сърбия и Швейцария шофьорите не трябва да плащат за "Зелена карта".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати