19 Март 2024 г. Вторник

Русия заплаши с война, ако атакуват интересите й

2014-04-23 15:19:33

Ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем", заявява той в интервю за руската англоезична телевизия Russia Today. "Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем, в съответствие с международното право. Нападението срещу граждани на Русия е нападение срещу Русия", каза Лавров.

„Никога не сме отричали, че сме изпратили допълнителни войски към границата. Също както украинските власти са изпратили войски по-близо до границата с Русия – те бяха преместени в източните и южните региони“, отговори Лавров на въпрос дали има разполагане на руски войски по границата с Украйна. 

При това министърът подчерта, че учения на армията в различни региони на Русия се провеждат редовно от ръководството на страната. 

Москва смята, че САЩ ръководят шоуто в Украйна, заяви още Лавров в интервюто си,  предаде ИТАР-ТАСС.

 

„По време на визитата на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън заявиха, че се подновява антитерористичната операция – каза Лавров. - Показателно е, че властите в Киев обявиха това по време на посещението на Байдън. Решението за началото на операцията в Киев беше взето след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън“. 

„Затова нямам причини да не смятам, че САЩ ръководят това шоу“, каза руският министър. 

„Има много съобщения за ролята на ЦРУ, за присъствие на службата в страната, включително в структурата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна – отбеляза Лавров. - Много са слуховете за участие на американското посолство в събитията на Майдана, за връзки с въоръжени активисти. При това нищо от горното не беше опровергано“. 

„Всеки път, когато се обажда Джон Кери по телефона с думите „вие трябва, вие трябва...“, ние разбираме колко далеч се намират САЩ от Украйна – обърна внимание Лавров. - Доколко те са развълнувани от това, че хората, които те подкрепят, в реалността не дават очевидни права на народа. След всичко не можем да избягаме от впечатлението, че САЩ ръководят шоуто“. 

Руският външен министър констатира, че „нищо от това, за което се договорихме в Женева, не е изпълнено от властите в Киев“. „Да, те разработиха проектозакон за амнистия, но този документ не се отнася за политическите затворници“, допълни той. 

„В Женева се договорихме, че всяко насилие трябва да бъде прекратено – обърна внимание Лавров. - Но на следващия ден Турчинов /Олександър Турчинов, и.д. президент на Украйна/ издаде заповед армията да стреля срещу невъоръжени хора, които участват в мирни протести. В Женева се договорихме също така за разоръжаване на екстремистите, но десен сектор продължава да е активен“. 

Лавров изрази надежда, че САЩ ще мислят не само за собствените си геополитически интереси в Украйна. „Виктория Нюланд /помощник държавен секретар на САЩ/ смята, че сградите в Киев са превзети законно, това е просто невероятно! - цитира телевизия RT думи на Лавров в Twitter. - Украйна е само едно от проявленията на нежеланието на Америка да отстъпи в геополитическата битка“. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати