19 Март 2024 г. Вторник

Българите в ЕС вече без шофьорска книжка от родината; Падат три такси по кредитите

2014-04-23 08:36:24

Българите, които живеят в страни от Европейския съюз, няма да могат да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за моторни превозни средства, информира под глава "Труд".

Досега за нашенците в Европа нямаше забрана да имат и книжка от родината си, въпреки че са се сдобили и с местна. Ако полицията им вземеше едната от двете за някакво нарушение, те продължаваха да карат с другата.

Промените в наредбата, публикувани вчера в "Държавен вестник", въвеждат евродиректива, кото слага край на подобна измама.

На първа страница "24 часа"24 часа". Най-много били молбите за стари глоби от КАТ.

Основните партии влизат в кампанията за европейските избори с празни обещания, показва прегледът на предизборните им документи, обобщава "Сега". В повечето от тях липсват конкретни ангажименти, свързани с бъдещата дейност на кандидатите, а се залага на обещания, свързани с обществения живот у нас. Освен това въпреки обещанията в челото на листите да попаднат експерти влизат лидери и част от ръководствата на партиите.

В интервю за "Преса" Ивайло Дичев, професор по културна антропология, съветва: "Не е зле да използваме тази кампания, за да поставим важните въпроси пред континента, да зададем политически алтернативи по тях. Например изобщо не чувам най-голямата тема днес: подготвянето на споразумението за трансатлантическа свободна търговска зона - това е стъпка, която според мен се равнява на създаването на ЕС. От нея ще спечелят големите глобални играчи, ще паднат цените, ще се генерира растеж. Къде са позициите на кандидатите?"

"Изборът сега е за или против Европа", е заглавието над интервю в "Сега" с Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ за вота. "Първата и основна теза, която ще защитаваме, е, че Европа не е проблем, а е част от решението му. Не бива да забравяме, че Общността не е причина за кризата, а напротив. ЕС успя да преведе всички държави членки през трудностите и им помогна да оцелеят в кризата. Само преди дни ни поканиха в Европейския съюз. И е изключително важно всички политически сили да обявят позицията си по този въпрос и да имаме официална позиция", обявява Дончев. Той е категоричен, че кампанията на ГЕРБ ще бъде абсолютно позитивна, ще разчита само на послания, а не на удари под кръста.

"Онче-бонче, счупено пиронче", е заглавието над анализа в "Труд"Казват, че евроизборите не са важни, защото не влияят пряко върху битката и душевността на нашия народ. Европарламенът не може да се бърка на отделните държави. Той може само да изказва мнение, което даже не е задължително. Но когато две-три държави се съобразят с това мнение, останалите ще ги последват. Това е ролята на Европейския парламент. Затова е важно какъв ще бъде следващият - дали ще бъде доминиран от левицата, десницата, националистите или зелените. Днес светът е такъв, че се нуждаем от силен Европейски съюз, способен да взима категорични решения и да застава на твърди принципни позиции."

Скандалът с финансовите санкции за 87 общини заради проблемни проекти по оперативна програма "Околна среда" се разраства, коментира под глава "Сега". Вчера министърът на екологията Искра Михайлова се срещна с Националното сдружение на общините и обяви, че са проверени обществени поръчки за 556 млн. лв. и ще бъдат наложени санкции за общо 180 млн. лв. За пореден път Михайлова отказа да даде конкретна информация, въпреки че в медиите вече изтече черният списък на застрашените от орязване на средства общини. Данните са потресаващи - Костинброд например е заплашен от санкция в размер на 24 млн. лв., при положение че целият годишен бюджет на общината е 10 млн. лева.

"Трябва да се направи регистър на концесионерите и наемателите на плажовете. Той ще осигури прозрачност и ще улесни контрола", призовава от страниците на "Труд" Бойко Великов, директор на аналитичния център за борба с корупцията /БОРКОР/. По думите му контролът на концесиите е тежък проблем, като за някои концесии контрол въобще липсва. Великов дава пример с находището Челопеч, където от 1999 г. не е правен одит.

Ало-измамници започнаха да ни обират домовете. От близо месец са регистрирани няколко случая в столицата, алармира под глава "Телеграф". В този случай мошениците действали на няколко стъпки. Първо се обаждали на поредната си жертва и прилагали класическите прийоми на заблуда.

Според челото на "Преса" огромни залежи на природен газ се очаква да бъдат открити от международен консорциум под дъното на Черно море на изток от Варна. Предполагаемите запаси в проучвателния блок "Хан Аспарух" са около 100 млрд. куб. м. При сегашното потребление на страната - около 2,7 млрд куб. м годишно, това количество би ни стигнало поне за 30 години, анонсира пред изданието депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Ако очакванията се потвърдят, добивът може да започне през 2017 г. Газът ще е поне с 35 процента по-евтин от вносния, който се доставя от гиганта "Газпром".

Под заглавие "Лихвените промоции остават в миналото" "Труд" пише: Разнообразната палитра от промоции по жилищните кредити ще претърпи съществена промяна в следващите три месеца. Очаква се значително да намалеят промоциите с по-ниски или нулеви лихви през първите години от жилищните заеми. Причината са приетите промени в Закона за потребителските кредити, които ще влязат в сила в края на юли или началото на август.

"Падат три такси по кредитите", е акцентното заглавие за "Стандарт". Когато теглим нов заем, няма да плащаме за усвояването и управлението му. Пада и наказателната лихва при предсрочното погасяване на ипотечен заем. С промените, публикувани в "Държавен вестник" става по-изгодно да се изплати стар заем, като се тегли нов, при по-добри условия. Единствената пречка пред желаещите да рефинансират стария си ипотечен кредит с пари от нова банка е плащането за разглеждането на документите.

Комисията за финансов надзор е дала лиценз на нова застрахователна компания, която има връзки с Младен Михалев - Маджо - един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК, анонсира на първа страница "Капитал Daily". От решението на регулатора от 16 април става ясно, че "Асет иншурънс" ще може да сключва всички основни видове общи застраховки. Няколко връзки сочат към СИК, която не успя да получи застрахователен лиценз през 1997 г., както и към "Бул инс", която пое част от бизнеса на силовия застраховател. Учредители на "Асет иншурънс" са дружества на "Стара планина холд", Интернешънъл асет банк, търговецът на горива "Бент оил" и бившият приватизационен фонд "ТК-холд".

Грешните данни от преброяването за 167 хил. българи няма как да се поправят, заявява в интервю за "Сега" шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Причината за пропуските е, че институтът не е бил подготвен за електронното преброяване. "Ако имаме разумни управляващи, трябва да ни послушат по-рано и да ни отпуснат средствата. Парите и за пробното преброяване, и за реалното бяха дадени в последния момент и всичко трябваше да се направим на бегом. Това влияе на качеството на данните", смята Балев.

Свлачища тръгнаха след безкрайните дъждове по Великден. Скални маси затрупват пътища, застрашават и къщи. Синоптиците прогнозират още валежи за следващите празници. Най-сериозни ще са те на 5 май и на Гергьовден, казва пред "24 часа" Симеон Матев от TV-MET. Още днес се очаква дъжд в Западна и Северна България. По-съществени количества ще има над северозападните райони в нощта срещу четвъртък. През деня ще вали в цялата страна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати