23 Април 2024 г. Вторник

Да не преувеличаваме резолюцията за "Южен поток", зове Вигенин

2014-04-22 14:51:59

Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета. Снимка: БТА 

Не бива да се преувеличава значението на резолюцията на Европейския парламент за "Южен поток", смята  министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 

Тя в голяма степен е един емоционален израз на желанието на членовете на ЕП да се постигне по-бързо стабилизация на Украйна - и политическа, и икономическа, и финансова, коментира той, цитиран от БТА.

Пред дни Европейският парламент прие резолюция, с която се обяви против изграждането на газопровода "Южен поток". В нея евродепутатите настояха да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС, да се въведат санкции срещу руски енергийни доставчици, както и да се преразгледат всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. 

Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, не "Южен поток" е проблемът в отношенията между ЕС и Русия, посочи днес Вигенин. В България, за разлика от много други въпроси, като че ли специално по "Южен поток" има единодействие и единомислие и на институциите, и на партиите, отбеляза той. По думите му това е важен национален проект - важен е за сигурността на страната, важен е за сигурността на гражданите.

Виждаме, че Украйна, независимо от конкретните събития, в последните години показа висока степен на нестабилност от всякакъв характер, вече веднъж се случи да стоим на студено през 2009 г. , напомни Кристиан Вигенин. Той посочи, че когато говорим за енергийна сигурност, един от компонентите е сигурност на доставките и "Южен поток" може да гарантира такава сигурност. Вторият важен компонент е диверсификация на източниците. Това също е нещо, по което вече се работи, допълни Вигенин. 

Ще ни бъдат необходими няколко години, за да постигнем целите си, коментира той и отбеляза, че за да се случи това, е нужен много сериозен ангажимент и на ЕС като цяло. 

Днес Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета - клен, липа, бреза, явор и магнолия, по повод Деня на Земята в парк "Мир и Дружба" в район "Студентски".

Днес е Денят на Земята, а дипломатите в София представляват на практика цялата Земя, така обясни министър Вигенин едно от посланията на инициативата. Хубаво е и Министерството на външните работи, и дипломатите да дадат добър пример на гражданите за това, че трябва да пазим природата и да допринасяме за нейното развитие, посочи Вигенин. 

Трябва да пазим природата, защото иначе никакви дипломатически усилия не могат да ни спасят от унищожаването й, от климатичните промени, от това, че средата, в която живеем, става все по-непригодна за живот, подчерта министърът на външните работи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати