Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 13
Начало arrow Свят arrow Да не преувеличаваме резолюцията за "Южен поток", зове Вигенин

Да не преувеличаваме резолюцията за "Южен поток", зове Вигенин

  Print E-mail
2014-04-22 14:51:59
източник: dnes.bg

Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета. Снимка: БТА 

Не бива да се преувеличава значението на резолюцията на Европейския парламент за "Южен поток", смята  министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 

Тя в голяма степен е един емоционален израз на желанието на членовете на ЕП да се постигне по-бързо стабилизация на Украйна - и политическа, и икономическа, и финансова, коментира той, цитиран от БТА.

Пред дни Европейският парламент прие резолюция, с която се обяви против изграждането на газопровода "Южен поток". В нея евродепутатите настояха да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС, да се въведат санкции срещу руски енергийни доставчици, както и да се преразгледат всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. 

Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, не "Южен поток" е проблемът в отношенията между ЕС и Русия, посочи днес Вигенин. В България, за разлика от много други въпроси, като че ли специално по "Южен поток" има единодействие и единомислие и на институциите, и на партиите, отбеляза той. По думите му това е важен национален проект - важен е за сигурността на страната, важен е за сигурността на гражданите.

Виждаме, че Украйна, независимо от конкретните събития, в последните години показа висока степен на нестабилност от всякакъв характер, вече веднъж се случи да стоим на студено през 2009 г. , напомни Кристиан Вигенин. Той посочи, че когато говорим за енергийна сигурност, един от компонентите е сигурност на доставките и "Южен поток" може да гарантира такава сигурност. Вторият важен компонент е диверсификация на източниците. Това също е нещо, по което вече се работи, допълни Вигенин. 

Ще ни бъдат необходими няколко години, за да постигнем целите си, коментира той и отбеляза, че за да се случи това, е нужен много сериозен ангажимент и на ЕС като цяло. 

Днес Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета - клен, липа, бреза, явор и магнолия, по повод Деня на Земята в парк "Мир и Дружба" в район "Студентски".

Днес е Денят на Земята, а дипломатите в София представляват на практика цялата Земя, така обясни министър Вигенин едно от посланията на инициативата. Хубаво е и Министерството на външните работи, и дипломатите да дадат добър пример на гражданите за това, че трябва да пазим природата и да допринасяме за нейното развитие, посочи Вигенин. 

Трябва да пазим природата, защото иначе никакви дипломатически усилия не могат да ни спасят от унищожаването й, от климатичните промени, от това, че средата, в която живеем, става все по-непригодна за живот, подчерта министърът на външните работи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  Новини Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази пред Европейския парламент твърда решимост до края на годината на почти всички заседания на европейските министри да ...
  Новини За втора поредна вечер стотици жители на сръбската столица Белград се събраха пред сградата на парламента.Те протестираха срещу затягането на мерките срещу COVID-19.Протестът прерасна ...
  Новини Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от ...
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?