19 Март 2024 г. Вторник

Два пъти повече българи искат да се пенсионират

2014-04-22 11:34:30

Два пъти се е увеличил броят на хората, които искат да се пенсионират за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните разчети сочат, че през 2014-а пенсионерите ще са доста повече.

На увеличаването на броя им влияе не толкова това, че нарастването на възрастта и стажа беше спряно, а неизвестността какво ще стане от следващата година, коментира икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов пред БНР.

Според него на хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират, отколкото да чакат да видят какво ще се случи.

 

Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не, коментира той.

По думите на Николай Николов от бюджета на НОИ, който е малко над 9 милиарда и 200 милиона лева, близо 5 милиарда лева са за сметка на държавния бюджет, тоест сумата от 70 млн. лева, какъвто се твърди, че ще е дефицитът, е пренебрежимо малка.

Според синдикалиста той можеше да се компенсира от тези „безсмислени добавки“, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

На 24-и април е насрочено заседание на Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда дали да бъде увеличена вноската за пенсия.

От КНСБ предлагат тя да се вдигне с 1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

От КТ "Подкрепа" предлагат да се направят прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати