26 Април 2024 г. Петък

Няколко важни цифри от статистиката, които не виждаме

2014-04-22 09:05:32

Великден мина. Най-светлият християнски празник, който ни обединява в любовта един към друг не по онзи светивалентиновски бонбонен начин със сърчица и скъпи рози, а по този, българския, православния с обиколката на църквата в полунощ, с великденската трапеза, със семейните сбирки и с facebook радостта от споделянето на многоцветните домашни кошници с яйца. Един празник, прекаран със сигурност от много от Вас с усмивки и повече позитивни емоции от стандартните съботно-неделни дни.

И понеже всяко чудо става за три дни (в случая четири почивни), с наближаването на работния делник се връщат и негативните емоции. Личи си по социалния компас (бел.ред - социалните медии) - снимките с яйца изчезнаха и бяха изместени от такива със задръствания по пътищата, а от днес и негативните новини, които бяха притихнали, отново са на почит.

Ето защо решихме да започнем деловата седмица различно. Позитивно. Затова се разровихме в данните на Националната статистическа служба. Онези данни, които рядко виждаме или запомняме. И подбрахме за Вас, нашите читатели, най-позитивните сред тях.

1. Рециклираме все повече боклуци

Жълт, зелен и син контейнер. Всички ги знаем, но не всички ги използваме редовно. Въпреки това обаче статистиката показва ежегоден ръст на рециклираните отпадъци в страната. Ако през 2004 сме преработвали над 71 млн. тона боклуци, през 2012 оползотворяваме вече над 218 млн. тона. През всичките години броят расте и това ни кара да бъдем оптимисти и за в бъдеще.

2. Все повече българи имат достъп до интернет

Вероятно са ви попадали данни от медиите (включително и от нас), че сме последни по достъп до (широколентов) интернет в ЕС. Добре, така е, не отричаме националната статистика. Но я поглеждаме инак - от добрата й страна. През 2013 година вече 53.7 процента от населението има достъп до глобалната мрежа или близо 1.5 млн. домакинства. Само ще споменем, че преди 5 години броят им е бил наполовина. Което означава, че два пъти повече хора имат достъп до разнообразна информация за България и света, за да разширят своя мироглед.

3. Образованите българи печелят повече

Колкото повече учиш, толкова повече ще сполучиш. Една стара максима, която преходът старателно се опита да разклати. И успя впрочем. Но статистиката показва съвсем друго. Заплатата расте с всяка следваща диплома, която получиш. Така хората с начално образование са получавали нетно възнаграждение от 288 лева, а хората със средно - 371 лева. Висшистите с бакалавърска или магистърска степен удвояват парите си - 770 лева чисто възнаграждание. И най-накрая - докторите на науките печелят по 1051 лева на месец. Данни са от 2010, но показват ясно защо трябва да се учи.

4. Посрещаме повече чужденци

Туризмът ни търпи критика - че е евтин, че е просташки и че обслужването ни е слабо. До голяма степен бихме се съгласили. Но! През 2013 година България бе посетена от най-много чужденци за последните десет години - точно 9 191 782 души. За сравнение: през 2009 година са били 7 872 805. Значи все пак не сме толкова страшни. 

5. Уви, говорим чужди езици

Да, образованието в страната допусна през годините не едно поколение, останало със слаби познания по чужди езици. Но модерните начини на преподаване, интегрирането в ЕС, отвореността към света (гастарбайтерството също), допринасят все повече хора да знаят поне по един чужд език (ние в редакцията разчитаме на английски, немски и руски). Статистиката отчита 38.9 процента или над 1.5 млн. българи, които ползват втори език. Какво и да се има предвид под „ползват".

И накрая една искрена молба към Вас, нашите читатели. Бийте ни през пръстите нас, журналистите, когато прекаляваме с негативизма. Или просто пишете във форума или редакционната поща. Ще четем внимателно.

източник: money.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати