27 Април 2024 г. Събота

Полицията в Чикаго прави "гангстерска среща на върха"

2010-09-03 08:41:36

Началникът на департамента на полицията в Чикаго Джоуди Уайс беше подложен на остра критика заради неформална среща с представители на местни бандитски групировки, чиято цел е била да спре вълната от насилие в града, съобщи АП.

Полицейският департамент на Чикаго е организирал „срещата на гангстерите на върха“ на 17 август.

Били са повикани влиятелни членове на групировките (предимно афроамерикански), а също осъдени условно ганстери. 

От страна на властта е присъствал лично Уайс, както и прокурори, които осъществяват надзора над условно освободените престъпници. 

Срещата с бандитите е била одобрена от кмета на Чикаго Ричард Дейли и генералния прокурор на щата Илинойс Патрик Фицджералд.

АП отбелязва, че августовската „среща на върха“ с гангстерите се е отличавала от редовните срещи с надзорниците, на които са длъжни да се обаждат условно освободените, само по присъствието на началника на полицията Уайс. 

Организираната от Уайс среща беше подложена на остра обществена и политическа критика.

Членът на градския съвет на Чикаго Боб Фиорети подчерта, че полицията не може да сяда на масата за преговори с „уличните терористи“. Според него задачата на полицията е да се бори с престъпниците, а не да влиза в преговори с тях. 

От своя страна колегата на Фиорети Джо Мур заяви, че причината за действията на началника на полицията е била безизходицата в борбата с обхваналата града престъпност. 

Предпазлива критика към шефа на полицията в Чикаго отправи и губернаторът на Илинойс Пат Куин, според когото срещи с гангстерите не е това, което е нужно в създалите се условия. 

АП обаче отбелязва, че подобни срещи на полицията с представители на престъпния свят се практикуват и в други градове и щати на САЩ. 

За пионер в тази област е смятан Бостън, чийто полицейски департамент редовно провежда от началото на 90-те години своего рода форуми с членове на бандите. Подобна тактика са възприели и полицаите в Синсинати и Лос Анджелис, пише Lenta.ru.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати