19 Април 2024 г. Петък

Имот в България - братушки, купувайте сега!

2010-09-03 08:40:58

Недвижимите имоти в България един ден ще достигнат равнището на цените в Западна Европа, пророкуват експерти. А когато купиш имот в България, автоматично придобиваш и двугодишна виза за ЕС, заедно със семейството си.

Това са два от аргументите в обширна публикация за недвижимите имоти в България на независимата руска агенция RWAY, цитирана от радио Дойче веле.

От много време България е сред най-изгодните пазари на недвижими имоти в Европа. В сравнение с други страни, режийните разходи в България са ниски, а равнището на самите експлоатационни услуги - високо.

Чуждестранните инвеститори избират България включително и поради това, че българското законодателство ги закриля и разрешава без проблеми да изнасят от страната своите печалби и капитали.

България е изгодна за инвестиции в недвижими имоти и поради това, че юридическите процедури са облекчени, а оформянето на собствеността - много по-просто, отколкото в Кипър, Хърватия или Черна гора.

До 2008 година цените на недвижимите имоти в България растяха с по около 80% годишно. Този ръст беше изкуствено завишен заради английските и германските инвеститори и специално разработените за тях програми, пише RWAY.

Тези имоти в момента се продават на цени около 40-50 хиляди евро и съставляват значителна част от имотите на българския пазар.

През 2008 година на Слънчев бряг се строяха 40 обекта, после обаче дойде кризата и през 2009-а строителните обекти в курорта бяха едва два, а тази година - само един. В резултат от кризата цените на имотите в България паднаха с 50 до 70 процента.

Замразено беше строителството на хиляди апартаменти, така че в момента на пазара има едва около 500 - с други думи, съществува сериозен дефицит. Дефицитни са и добрите парцели за ново строителство, като това положение ще се запази през следващите години, коментира RWAY.

По-добре в България, отколкото в Сочи

Рано или късно цените на българските недвижими имоти ще се изравнят със западноевропейските. Така че да се инвестира сега в България е много далновидно, смятат от RWAY.

Руските компании, които строят по Черноморието, предлагат имоти на стойност около 650 до 900 евро на квадратен метър. Все повече руснаци се интересуват от български имоти, в които могат да развиват бизнес - магазини, ресторанти, офиси и ателиета за услуги.

В края на обширната публикация авторите препоръчват България, като правят сравнение с недвижимите имоти в бъдещата олимпийска столица Сочи. В Сочи цените вече са по-високи, полетът от Москва отнема еднакво време, само че до България има повече самолети и цената е по-ниска.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати