24 Април 2024 г. Сряда

Православната църква отбелязва Велика събота

2014-04-19 10:08:59

Патриарх Неофит тази вечер в 23.30 ч. ще оглави богослужението за Възкресение Христово в храма в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Днес е Велика събота и на богослужението в полунощ патриархът ще излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Преди това, между 20.30 и 21.00 ч., в параклиса на Светия синод в София ще бъде донесен лагодатният огън. Той ще пристигне от Пловдив, където ще бъде пренесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай.

На Велика събота над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния или Благодатен огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Православната църква днес почита Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро. 

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос Воскресе!", а отговорът е "Воистина Воскресе!".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати