20 Април 2024 г. Събота

Русия скочи на Запада: Не сме провинила се ученичка!

2014-04-19 09:18:09

Русия отказва да бъде държана за единствена отговорна за спазването на Женевското споразумение за Украйна, както се опитват западняците, и смята за недопустими заплахите за нови американски санкции. Това заяви по телевизия "Россия 1" говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Той освен това за пръв път потвърди, че близо до украинската граница има руски войски "заради ситуацията" в тази страна. "Западните ни колеги се опитват да прехвърлят отговорността върху нас. Трябва обаче да се подчертае, че това е колективна отговорност", заяви Песков, имайки предвид сключеното вчера споразумение в Женева за успокояване на кризата в Украйна, подписано от ръководителите на дипломацията на САЩ, Русия, Украйна и ЕС.

По-рано днес проруските сепаратисти в Източна Украйна отказаха да спазват това споразумение, в което се предвижда разоръжаване на всички незаконно въоръжени групировки и напускане на окупираните административни сгради. Те продължават да настояват за оставка на проевропейските власти в Киев.

 

Още вчера САЩ изразиха съмнение дали мерките в споразумението ще бъдат приложени и заплашиха Русия с нови санкции ако това не стане.

"Да се заявява, както бе направено на най-високо ниво във Вашингтон, че ще се разгледа как Русия изпълнява ангажиментите си не може да благоприятства атмосферата на диалог. Не може с Русия да се държат като с провинила се ученичка, пред която размахват някаква хартия, където се отбелязва с кръстчета дали си е направила домашните. Това е невъзможно", заяви говорителят на Путин.

Той за пръв път потвърди, че Русия е разположила войски, до 40 000 войници според Запада, близо до границата с Украйна заради кризата в тази страна.

"Имаме войски в различни области, има войски и близо до украинската граница. Някои са базирани там, други бяха изпратени в подкрепление заради ситуацията в Украйна. Русия все пак е напълно суверенна държава и е свободна да разполага войски без никакви ограничения във всяка точка от територията си", каза Песков.

"Да се твърди, че тези войски имат нещо общо със събитията в Украйна, че оказват някакво влияние, е абсолютно невярно", отбеляза той.

В Кремъл разчитат, че ситуацията в Украйна няма да стигне до етап, в който ще се наложи международната общност да прибегне до използване на въоръжени сили, заяви Песков в отговор на въпрос при какви условия Русия е готова на военни действия.

"Дори не ми се иска да отговарям или да правя прогнози за такъв изход. Ако, не дай Боже, ситуацията се развие по най-лошия сценарий, ако властите в Киев, които се представят като власти, се окажат неспособни да вземат мерки за решаване на кризата, която се развива в източната част на страната, ако партньорите им на Запад се окажат неспособни да им окажат необходимия натиск, тогава цялата международна общност ще се замисли за уреждане на тази криза. И тогава няма да остане място за лицемерие. С лицемерие криза не се решава", заяви говорителят на руския президент.

Песков отбеляза, че решението за присъединяване на Крим към Русия е било взето лично от Владимир Путин. "Решението бе взето лично от него. И именно резултатите от референдума (в Крим за присъединяване към Русия) дадоха възможност на Путин да направи този отговорен и подкрепян от цялото население избор", каза Песков.

В Кремъл смятат, че развитието на Русия в последните години я е направило привлекателна за други страни, които заявяват готовност за интеграция, каза Песков в отговор на въпрос за призивите в Приднестровието за присъединяване към Русия.

"В съвременния свят на определен етап някои страни стават привлекателни за други. Русия става привлекателна и започва да работи принципът за самоопределение на народите. Към всеки конкретен случай трябва да се отнасяме внимателно", отбеляза Песков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати