29 Март 2024 г. Петък

В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна

2014-04-17 23:48:05

Документ за деескалиране на напрежението в Украйна беше приет на четиристранната среща днес в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна на равнище ръководители на външнополитическите ведомства бе приет. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров, който участва в разговорите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

 

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато днес в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди след края на четиристранната среща държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че е дал на руския министър на външните работи Сергей Лавров ясно да разбере това.

Ако бъде видян напредък в процеса на деескалация в Украйна, срещите по въпроса ще продължат, обеща Кери. Той подчерта, че днешните преговори са били само началото.

Руският външен министър е уверил държавния секретар на САЩ, че страната му е готова да започне да изтегля своите войски, разположени по протежение на украинската граница. В замяна Съединените щати ще обмислят вдигане на санкциите срещу представители на руските власти, наложени в отговор на руската анексия на Крим, посочи Кери. В същото време той уточни, че и двете неща няма да се случат в най-близко бъдеще.

"Не сме изоставили Крим", подчерта Кери. В същото време той уточни, че въпросът за украинския полуостров, анексиран от Русия, не е бил обсъждан на днешната среща.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати