18 Април 2024 г. Четвъртък

ДПС номинира човека Пеевски, а не сатанизирания му образ

2014-04-17 21:55:34

Зам.- председателят на ДПС и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова ще води листата на партията с кандидати за представители в ЕП. На второ място е Делян Пеевски, трети е зам.-министърът на отбраната Неджми Али, а на четвърто место е лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. 

Това на практика са реално избираемите места от листата на движението.

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи листата като „букет от етноси”, обяви, че движението ще се бори за три места, а дори може и да има историческия шанс да се пребори за четирима евродепутати. 

Местан обеща, че кампанията на политическата сила ще е толерантна. 
 
Относно кандидатурата на Пеевски той настоя, че в номинацията му не трябва да се чете знак нито към БСП, нито към ГЕРБ, защото тя е направена от почти всички областни структури на ДПС. 
 
„Онова, което аз чух и усетих в изказванията на областните ни председатели, може да се сведе до следното: Те казаха, че са номинирали реалния човек, политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ”, разясни Местан.
 
По думите му областният председател на месната  структура на партията в Пазарджик, откъдето Пеевски е втори мандат депутат, е заявил, че той присъства на всички заседания и че няма нито един поет от него ангажимент, който да не е изпълнил. 

„Ние взехме не лесното решение, най-лесното беше той да не бъде номиниран, но ние се съобразихме с мнението на местните структури”, обобщи Местан. 

Според него реакциите на определени политически сили срещу възможността Пеевски да стане евродепутат е заради страх.

„Има силно притеснение от определени среди в България от възможността Европа да се срещне с мита, със сатаната, със злодея. А ако Европа види, че не става въпрос за сатана и за злодей, ако Европа се запознае, както нашите структури, с реалния политик, какво ще правят милите ни политически опоненти, с какво ще заместят основната си митологема Пеевски, на какво ще стъпи политическата им платформа, когато Европа го опознае, тук има сериозен страх”, отбеляза лидерът на ДПС. 

Местан смята, че се прави опит да се  наложи тезата, че Делян Пеевски е медиен монополист. 

„Включително онзи ден чух по БНТ, че той има 90 на сто от медиите в България, къде са тези медии, става въпрос само за 0,5%”, защити го Местан и добави, че според него е аморално политик да има медии, а и в Европа не се приема това. 
 
„Преди време му препоръчах да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на политическа кариера в ДПС, препоръката е чута и вестниците са продадени”, заключи лидерът на ДПС.

Относно листата с кандидатите Лютви Местан обяви, че очаква от хората в нея да превърнат в практика наслова на кампанията на ДПС -  „ДПС в Европа, Европа в България”. 

„На първи прочит този слоган може да събуди и въпроса дали не е малко странно да поставяме въпроса Европа да дойде в България, но според нас е повече от основателен”, коментира Местан. 

Той призна, че през годините от членството ни има положителни промени, но в същото време евросредствата не са стигнали до малките производители и до малките населени места и смесените квартали. 

На пето място в листата е министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати