26 Април 2024 г. Петък

Какво не знаем за боядисаните яйца?

2014-04-17 09:59:30
Един от символите на Великден – боядисаното яйце, е възможност за истинско забавление за деца и възрастни, а целта е да се получи най-красивата рисунка. Може да хванете боите днес сутринта, на Велики четвъртък или ако не успеете - на Велика събота.

На помощ в наши дни идват различни бои и оцветители, стикери, бандероли, кристали и какво ли още не.

В миналото обаче, когато те са липсвали, яйцата за Великден са били не по-малко красиви. Една от най-старите и оригинални техники е с т.нар. писалка и восък.

Писалката се е изработвала от увита на тръбичка или фунийка сребърна паричка, която жените давали на някой златар да им я приготви и след това пъхвали в края на разцепена пръчица, обяснява доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Восъкът във фунийката или тръбичката се нагрява на топлината на пламък или на печката, втечнява се и с него се рисува по повърхността на яйцето. После то се потапя в боя, а рисунъкът с восък побелява и така се извайват нежни линии - като истинска дантела.

Един от най-популярните естествени оцветители е брошът. С тази билка боядисвали яйцата във виненочервено. Използвали се още червеният риган, люспите на лука, с които се постига от лимоненожълто до тъмночервено, смрадликата, луковиците на синчеца и на минзухара, млечката, корите от орехите и т.н.

Във Велинград, където традицията е оживяла и до ден-днешен, всяка година се правят конкурси за най-красиво изписано великденско яйце и наградата е сребърната писалка. В местния музей е единствената у нас експозиция на писани яйца.

Върху яйцето може да се изгради правилна мрежа и да се впишат по-дребни орнаменти. Може да изрисувате и хаотично разположени плетеници, но идеята е цялата повърхност да се изпълни с орнаменти, които носят своята символика, свързана със смисъла и значението на Великден.

В България има много различни традиции за украсяване на яйца и восъчната техника е била разпространена главно в западните краища - Самоковско, Ихтиманско, района на Долна баня, Костенец, Момина клисура, Чепинската котловина, Етрополе, Ботевградско.

Има я, макар и по-слабо, в Североизточна България около Разград и Търговище.

В цялата страна е разпространен един много прост първичен и елементарен вариант на восъчната техника, който съществува и до днес – жените си купували или си приготвяли свещичка от чист пчелен восък, с която рисували върху леко затопленото яйце букви, кръстчета, слънца, звезди, цветя, след това потапяли яйцето в боята и на мястото, където са рисували с восъчната свещ, се получавали бели отпечатъци, разказва етнологът.

Тези рисунки ставали доста едри и груби, затова на други места е разпространен този вариант – нанасяне на восъка с писалка, при което могат да се получат много по-фини орнаменти.

В миналото гледали първото яйце да е снесено на Велики четвъртък и го вземали направо от полога на кокошката. То задължително се боядисва в червено, а старата баба натривала челцата и бузките на децата в къщата, за да са здрави през цялата година.

Вярва се, че червеното великденско яйце има особена магическа сила, прогонваща всички зли сили както от човека, така и от дома и стопанския двор, от добитъка и овошките. След това яйцето се поставяло пред иконата в дома, където оставало цялата година да пази къщата от зло. Когато се случи някакво природно бедствие или болест, хората изнасяли червеното яйце на двора, за да пресекат бедствието или „отвръщали“ с него вода на болния, за да оздравее.

На следващата година вземали старото червено яйце от иконата, счупвали го и гадаели по него какъв ще бъде късметът на къщата. Ако яйцето не се е развалило, а просто се е свило вътре в черупката, това означавало, че ще има здраве, късмет и напредък в начинанията. Разваленото яйце, което вещаело нещастия, било хвърляно в река, за да го отнесе водата по пътя си и бедствието да се размине.

С червеното великденско яйце има и много други обичаи, казва Светла Ракшиева. В миналото носели червено яйце и го заравяли в нивата, за да бъде тя плодородна и да я пазят от градушки. Когато се сборели с първите великденски яйца, залепяли черупките на пътната врата, за да пазят къщата от лоши влияния.

Червено великденско яйце трябвало задължително да се подари на всички гости, които дойдат в къщата по Великден.

Заедно с восъчната техника до ден-днешен съществува и много популярното „отпечатване“ на листенца, тревички, цветчета върху повърхността на яйцето, които се прикрепят с мрежичка и после яйцето се потапя в боята.

По думите на Светла Ракшиева техниката преживява истинско възраждане и предизвиква интерес при организиране на ателиета на различни места.

„Хората питат – сега като яйцето стана толкова красиво, как да се сборя с него? Още Димитър Маринов, един много голям български ентограф, казва, че с писаното яйце хората не се борят. Писаното яйце е красота, символ, това е великденското благопожелание на човека, който го подарява към неговите близки и приятели. Писаното яйце служи само за възхищение. Знаете как едно време казвали за някоя мома – гледат я като писано яйце“, обяснява тя.

 

Восъчната техника е „оживяла“ на две места в България – около Ихтиман, Долна баня, Костенец, Момина клисура, и в Чепинско, Велинград и Ракитово. Има два стила на шарене на яйцата с писалка – червени яйца с бели шарки и бели с пъстри шарки, които лесно се постигат с маслена боя за рисуване или с готови восъчни пастели.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати