27 Април 2024 г. Събота

Само срещу 2 партии няма сигнали за злоупотреба с подписи

2014-04-16 10:02:38

Само срещу две партии засега няма сигнали за злоупотреби с подписи, информира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова телевизия.

В избирателната комисия са регистрирани 21 партии, а на 3 е отказана регистрация, но срокът за обжалване не е приключил.

Томов съобщи, че към 19.00 часа снощи в ЦИК са подадени 210 оплаквания за злоупотреби с личните данни и подписи в подкрепа на партиите за предстоящия евровот. Той обаче не коментира партиите поотделно, за да бъдат поставени всички пред равни условия.

 

ЦИК ще поиска среща с прокуратурата и с Комисията за защита на личните данни. Подадените сигнали ще бъдат предоставени на всички институции, които имат право да налагат санкции.

Името на омбудсмана Константин Пенчев също се появи в списък на партия, регистрирана за евроизборите - основаната от Капка Георгиева Национал-демократична партия.

Според Георгиева трябва да се зададе въпросът кой има мотив да стане скандал. Крайната цел, по думите й, е хората да се откажат да гласуват.

"Срещу кандидатурата на Димитър Стоянов за евродепутат паралелно се събираше подписка и затова смятам, че това е провокация. Дискредитирането ни идва от конкурентна партия”, заяви Капка Георгиева.

Тя обясни, че една част от подписите са били събрани на принципа членовете на партията да се обърнат към своите семейства и приятели. „По този начин се получава списък, в който почти няма грешки. При подписите, събирани на улицата, се появава големия брак”, смята Георгиева.

"Не съм давал никакъв подпис“, заяви един от потърпевшите социологът Кънчо Стойчев, който се оказа вписан в подписката на "Съюза на комунистите в България”.

По думите му ЕГН-то на всеки един от нас е притежание на стотици места.

„Няма никакъв контрол, искат да ни снимат личната карта навсякъде и нямаме гаранция къде се предоставят данните от нея”, коментира Кънчо Стойчев. Според него е нужна промяна в законодателството по отношение на предоставянето на лични данни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати