20 Април 2024 г. Събота

Извършваме банкови преводи без такси, приеха евродепутатите

2014-04-15 15:38:25

Всички граждани на ЕС ще имат правото да открият собствена основна платежна сметка, прие Европейският парламент във вторник. 

Промените в нормативната уредба ще гарантират, че таксите и условията за всички платежни сметки ще бъдат ясни и лесно съпоставими, а потребителите ще могат лесно да сменят една разплащателна сметка с друга, която предлага по-добри условия. 

Информацията за тях трябва да бъде стандартизирана в целия ЕС, а във всяка държава членка трябва да има поне единнезависим уебсайт за съпоставяне на таксите и лихвените проценти на различните кредитни институции. Банките, от своя страна, ще бъдат задължени да информират клиентите си, че предлагат възможността за откриване на основна платежна сметка.

Съгласно промените, потребителите трябва да могат да извършват ограничен брой операции без да заплащаттакса или заплащайки разумна такса. Държавите членки могат да решат, че платежната сметка за основни операции не включва овърдрафт или да ограничат сумите, които могат да бъдат теглени чрез овърдрафт.

Евродепутатите приеха всички, които пребивават законно в ЕС,включително и тези без постоянен адрес, да могат да откриват своя основна платежна сметка.

За да се възползват от най-изгодните предложения, клиентите ще могат да преминат към друга платежна сметка, предлагана от банка в ЕС, като заплащат за това разумна такса. Прехвърлянето на платежна сметка в една и съща валута и страна ще се извършва по инициатива на приемащия доставчик на платежни услуги въз основа на получено от потребителя писмено разрешение за изпълнението на услугата. Банките ще бъдат задължени да възстановят, и то без забавяне, всички финансови загуби, които са пряк резултат на грешки в процеса на прехвърляне на платежната сметка.

Евродепутатите включиха изискване основните платежни сметки да се предлагат от всички или от достатъчен брой кредитни институции, за могат да се гарантират не само лесен достъп за всички потребители във всяка една държава от ЕС, но и по конкурентни условия. 

Националните власти ще могат да изискват от потребителитеизясняване на причината и целта, поради която искат да открият своя платежна сметка в точно определена държава членка, но това трябва да става при пълно зачитане на основните права на потребителите в ЕС.

„Директивата укрепва преди всичко позициите на потребителите на стандартни платежни услуги. Гарантирането на достъп до основни сметки за всички потребители, включително за имигрантите и мобилните работници,ще стимулира модернизацията на икономиката, ще улесни свободното движение и ще помогне на хората в най-неравностойно положение в нашите общества", заяви докладчикът по темата Юрген Клуте.

При гласуването в Европарламента текстът беше приет с 603 гласа „за", 21 „против" и 51 „въздържал се".

Преди да влязат в сила, новите законодателни текстове трябвада бъдат официално одобрени от държавите членки, които след това ще имат 2 години да ги транспонират в националното законодателство.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати